Есента по традиция се свързва с аромат на грозде, тикви, ябълки и чай. За всички тях сме ви писали с какво могат да са ви полезни.
Ябълките са особено ценни, заради всичките си невероятни и здравословни качества.
Освен това изобилстват по нашите географски ширини и в сравнение с други плодове никак не са скъпи.
Ябълки можете да консумирате по какви ли не начини – сурови, печени, в сладкиш, на прясно изцеден сок и т.н.
Днес обаче чрез Blog.freepeople.com ще ви дадем идея как лесно да си направите у дома ябълков сайдер идеален за есенното време.
Нужни са ви десетина ябълки (изберете по-сладък сорт, а не кисели), малко захар, ако решите да подсладите сока, четири пръчки канела, голяма тенджера, вода, тензух и цедка.
Сложете ябълките в тенджера.
Не е нужно да махате кората и семките, може просто да ги нарежете на по-големи парчета.
Налейте вода, колкото да покрие плодовете и сложете на котлона. Ако слагате захар, сега е моментът да я добавите.
Пръчките канела увивате добре в тензуха (не трябва да излизат от него) и слагате също в тенджерата.
Слагате на котлона и щом заври, оставяте на по-слаб огън в продължение на час и половина-два. След това махнете канелата.
Ако ябълките ви са били предварително обелени и почистени, можете да ги намачкате на пюре. Ако само сте ги нарязали, то ползвайте само сока им.
С помощта на цедка си сипете в чаша и опитайте готовия ябълков сок. Напитката е най-добре да консумирате топла.