Появяват ли се зюмбюлите из цветарските магазини, ясно е – краят на зимата се вижда.
Преди да сме отрупали бюрата си със саксии с това хубаво цвете обаче, трябва да се информираме прилежно за това как се полива, колко, до кога, можем ли да запазим луковицата за следващата пролет и изобщо – как да се грижим за зюмбюлите, освен ако не са във ваза.
Къде да сложите саксията:
На слънчево място, до прозореца. Почвата трябва да е песъчлива, за да не задържа прекалено много вода. Поливайте от време на време докато цветето цъфти.
Наслаждавайте му се на воля.
Когато прецъфти:
Отрежете стебълцето, на което са били цветчетата възможно най-близко до луковицата. Не пипайте обаче листата, те още са нужни.
Продължавайте да поливате луковицата и листата, но по-рядко.
Когато листата пожълтеят, отрежете и тях и извадете луковицата от саксията.
Оставете на вестник за половин ден, после приберете на тъмно, например в мазе или килер.
През есента:
Когато дойде октомври, си спомнете, че имате едни оставени в мазето или килера зюмбюлени луковици.
Извадете ги и ги заседете отново в саксия с песъчлива почва.
Дръжте на балкона, стига да не е супер студено.
През януари вкарайте саксията обратно вкъщи и започнете да поливате по-активно, но отново без да прекалявате.
Би трябвало да се радвате отново на хубави зюмбюли от същата луковица.
Освен ако не сте си взели или не са подарили т.нар холандски хибридни зюмбюли, които не желаят да цъфтят втори път от същата луковица.
Държим да признаем в края на статията, че горните съвети са събрани от няколко различни източника, а не са от личен опит с тези хубави цветя.
Ако вие имате вашата проверена и изпитана рецепта за това как да се грижим добре за зюмбюлите, много ще се радваме да ни я изпратите на edna@netinfo.bg.
А сега заповядайте в разкошната галерия с най-различни зюмбюли >>>
Edna.bg празнува 7-ми рожден ден! Участвай в нашата игра ТУК и спечели страхотна награда! >>>
Още за цветята
- Как да създадем най-прекрасната градина
- В името на орхидеята
- Стайните растения, които пречистват въздуха вкъщи