Кестенът е подходящ както за солени, така и за сладки ястия. Съществуват много различни технологии, по които може да бъде приготвен.
Преди да си купите кестени, трябва да знаете следните неща – цветът му трябва да бъде червеникаво-кафяв, да има напълно гладка повърхност без никакви дупчици по себе си или някакви одрасквания.
Освен това кестените, които избирате, трябва да са лъскави и тежки – да нямат голямо разстояние между черупка и ядка.
Относно големината им – естествено има дребни и едри кестени.
Дребните не са с по-малко вкусови качества от останалите, те просто са с по-сладък вкус.
За да съхранявате кестени правилно, трябва да имате предвид, че температурата на мястото, в което ще ги държите, трябва да бъде достатъчно ниска.
Сложете ги в хладилник в отделен плик, не с други плодове и зеленчуци.
Можете да ги приберете в кошницата на хладилника за зеленчуци, но не бива да ги съхранявате за по-дълъг период от десет дни.
Кестените се приготвят по най-различни и разнообразни начини, но първо ще обърнем внимание на най-популярния им вид – печени кестени.
Не си купувайте кестени с черупките, приготвянето им става доста бавно. По-добър вариант е да си вземете вече обелени и консервирани кестени, изборът е ваш.
Ето и как се правят печените кестени:
Необходимо е преди да ги сложите да се пекат, да срежете кестена под формата на кръст, за да може да се изпари течността от него. За ваше улеснение, използвайте нож с назъбено острие.
Нареждате ги в тава и ги оставяте за половин час във фурната на 200 градуса.
Тези разрези ще улеснят беленето след като се изпекат.
Ако искате да си приготвите някакъв крем, салати или основно ястие с кестени, необходимо е предварително да ги сварите – отново за половин до 1 час. Ще разберете, че са готови, тъй като ще се разпукат – точното време за варене зависи от големината на кестена.
При този вид топлинна обработка не е важно да бъдат сцепени, но ако го направите, ще се сварят доста по-бързо.
Ако желаете, можете да съчетаете печенето и варенето на кестените – варите на котлона сцепените кестени за около 10 минути, след което ги слагате във фурната за още 15.
Още полезни статии:
Как да съхраняваме магданоз и копър
Каква е трайността на олиото и маслото
Как да съхраняваме правилно подправки?