Здравейте, Edna.bg!
Всеки ден чета статиите от вашия сайт. Днес попаднах на статията за суперхраната кисело мляко. Впечатли ме, че не знаете как се подквасва. Аз знам, даже до скоро подквасвах кисело мляко за децата си.
Най-добре е, разбира се, да се използва истинско мляко, а не това от кутия. Аз живея на село и имам от къде да взимам истинско мляко - пълномаслено, вкусно и ароматно.
И така, ето я самата технология:
- млякото се преварява (ако не е пастьоризирано);
- изчаква се да се охлади до около 38-40 градуса по Целзий (или, ако нямате термометър, топнете пръста си в млякото - трябва да е приятно топло, или капнете една капка на китката си както се проверява мляко за бебета);
- налива се в буркани;
- във всеки буркан се слага по една супена лъжица кисело мляко. Тук трябва да направя едно уточнение - ако киселото мляко е от магазина, много често нашето мляко не се получава добре, започва да се "лигави", както казва свекърва ми.
- бурканите се захлупват и се завиват с хавлиена кърпа или тънко одеяло (целта е да се запази температурата на млякото, за да могат да се размножават бактериите) и престоява така 4-6 часа и след това се прибира в хладилника. След като се охлади имаме вече истинско кисело мляко.
Още едно уточнение: за да познаете дали киселото мляко от магазина е мляко или нишесте, отворете кофичката и оставете така два-три дни в хладилника. Ако след това млякото е станало по-кисело, значи е горе-долу истинско и можете да го използвате за подкваса на домашно кисело мляко.
Пожелавам ви вкусна и здрава 2016 година!
Успехи!
С усмивка и без януарска депресия: П. Чардакова :)
Прочетете още:
Как да разпознаем истинското кисело мляко