Лаймът е малък цитрусов плод, приличащ на лимон. Има зеленикава кора и сочно, бледозелено месо.
Характерният вкус на цитруса е кисел и трапчив. Когато го избирате, трябва да търсите плодове с ярък цвят и гладка кора, тежки за размера си. Избягвайте тези с набръчкана кора.
Лаймът бързо се разваля, така че не купувайте големи количества предварително.
Съхранява се при стайна температура до една седмица, в хладилник до 2 седмици. За да получите максимално количество сок, извадете предварително от хладилника и оставете докато достигнат стайната температура.
Кората на лайма също се използва в кухнята, тъй като е силно ароматна и подсилва вкуса на редица ястия. С помощта на E-kulinari.com ще ви покажем как можете да я подготвите за употреба.
Когато белите кората, внимавайте да не засягате бялата част. Кората на лайма, както и на другите цитрусови плодове, може да бъде нарязана на широки или тънки ивици или настъргана.
По-долу са показани някои от най-разпространените методи, използвани за това.
Измийте много добре лайма и подсушете преди да започнете.
Ако все пак се свалили кората с части от бялата ципа, използвайте малък остър нож, за да я изстържете.
Чрез настъргване се получават фини частици от цитрусова кора.
За сваляне на кората, може да се използва и специален уред (както е показано в последната снимка).
С него се получават фини ивички, които могат да се използват така или допълнително да се накълцат на ситно с нож.