Дали има някой, който не обича шоколадова торта? Любимият сладкиш е преминал през голямо развитие с годините.
А докато си хапвате от свидната на всички шоколадова торта, може да се запознаете с няколко любопитни факта за нея.
Първите торти са се приготвяли в Гърция, но те са били по-тежки и само в кръгла или квадратна форма. Първите торти задължително са се приготвяли в комбинация с ядки и мед.
Древните римляни също са приготвяли торти, които приличали на съвременния чийзкейк. Сладкишите са били само част от даровете към боговете и се консумирали само от аристократичното общество.
За първи път шоколадовата торта е приготвена през 1828 година от норвежеца Конрад Ван Хутен, който започнал да използва шоколада за приготвянето за ликьор и открил, че консистенцията е идеална и за торти.
Шоколадът и тестото обаче са смесени за първи път от англичани в началото на XVIII век, които приготвяли пържени питки, подобни на мекиците.
В средновековна Англия думите хляб и торта са означавали едно и също нещо, а хората не правели разлика между тях, понеже и двете са се приготвяли от тесто.
Днес приготвянето на торти е цяло изкуство, а основното им предназначение е за поднасяне при рождени дни и специални поводи. За някои фамилии тортите и сладкарството са семейна традиция, а тайните по приготвянето им се предават от поколение на поколение.
Шоколадовата торта и до днес си остава най-популярното лакомство в света. Сред най-обичаните нейни видове са Шварцвалд, Дяволска шоколадова торта и Гараш.
Черният шоколад е най-предпочитаната глазура, а в комбинация с ядки е истинска класика.
Как бихте реагирали, ако ви кажем, че е възможно да направите вкусна шоколадова торта само за Edna минута?
Да, съвсем сериозно! Попаднахме на тази техника в американския сайт Chocolatecoveredkatie.com и решихме, че трябва да ви споделим рецептата за това сладко удоволствие.
За целта ще са ви необходими една чаша, в която ще направите тази вдъхновяваща лесна и бърза торта, съвсем мъничко търпение и следните продукти:
✔ 3 супени лъжици какао на прах
✔ 3 супени лъжици брашно
✔ 1/4 чаена лъжичка сол
✔ 3 чаени лъжици кафява захар
✔ 1/3 чаена лъжица бакпулвер
✔ 2 супени лъжици масло
✔ 3 супени лъжици прясно мляко
✔ 1/2 чаена лъжица суха ванилия
В подходящ средно голям съд смесете сухите съставки от списъка (какаото, брашното, солта, кафявата захарта, бакпулвера, ванилията) и ги разбъркайте добре. След това добавете млякото и маслото и отново разбъркайте до получаване на хомогенна консистенция.
Прехвърлете получената смес в подходяща чаша, чието дъно и стени предварително сте намазали с олио, и я поставете за 40-50 секунди в микровълновата печка.
Ето че бързият десерт вече е готов. Можете да го хапнете още на мига, но не забравяйте да го извадите от горещата чаша. Ако изчакате малко, докато се охлади в съда, след това можете да го извадите в чиния, като той ще е запазил приятната си кръгла форма и ще е перфектен за консумация.
По желание можете да направите ефектна глазура с течен шоколад, когато вече сте извадили мини тортата от чашата.
Получената порция е за един човек, но по същия начин можете да направите мини сладкиши за вашата половинка, за цялото семейство, за гостите, които очаквате.
Не е за вярване, нали? Кой каза, че хубавите неща ставали бавно? Ето го доказателството - едноминутното сладко изкушение.