Говорим си за ...

Как да направим божествено турско кафе у дома

Как да направим божествено турско кафе у дома
Снимка: foolproofliving

Ако сте се чудили как да направите прекрасно турско кафе - хем силно, хем с характер, сега е моментът да се научите на малките стъпки, които правят напитката перфектна. 

Може да изглежда изключително лесно, но малките тънкости са тези, които могат да направят разлика. 

Когато влезете в дом в Турция, първото нещо, което ви питат не е дали искате кафе, а как искате да ви бъде приготвено то. Всъщност домакинът ви ви пита колко сладка всъщност искате да бъде напитката ви.

Турското кафе винаги се сервира с чаша вода. Когато отпиете глътка вода преди кафето, имате възможност да прочистите гърлото си от всички други вкусове и да се насладите изцяло на кафето си. 

Снимка: foolproofliving

Допълнително много хора добавят в чинийката и по нещо сладко - шоколадов бонбон или типичен турски десерт. 

Когато се сервира кафето, винаги се започва от най-възрастния гост в стаята като знак на уважение.

Тъй като турското кафе е много по-силно от обикновеното, не се препоръчва да се пие повече от една чаша. 

Снимка: foolproofliving

А ето и как да приготвим прекрасно турско кафе у дома:

Ще се нуждаете от филтрирана вода, турско кафе, джезве, чаши за кафе и захар. Винаги използвайте студена филтрирана вода и за всяка чаша готово кафе, сипете по чаша и половина вода в джезвето. 

Снимка: foolproofliving

За всяка чаша кафе сложете по една ч.л. кафе в джезвето. Ако ще приготвяте кафето със захар, сложете я в началото. Ако имате гости, които искат то да бъде без захар, сипете първо чистото кафе на гостите си, а след това върнете джезвето на котлона и добавете захарта.

Бавно водата трябва да започне да се надига на среден огън. Може би ще ви отнеме около 3-4 минути. Когато кафето е почти готово да кипне, махнете го от котлона, вземете една лъжица и сложете от пяната във всяка една от чашите. 

Снимка: foolproofliving

Когато течността започне да ври, сипете в чашите до половината и пак върнете джезвето на котлона. Варете още 10-15 секунди и долейте в чашите. 

Насладете се на божествената си чаша турско кафе у дома с приятели!

Снимка: foolproofliving

Свързани статии

Екипът на Edna.bg насърчава дискусиите по темите, за които пише. Изразете Вашата гледна точка, като се придържате към конкретната тема, използвате кирилица и избягвате писането само с главни букви! Модераторската политика на сайта е много стриктна и всякакви неуместни, обидни и не по темата коментари ще бъдат изтрити.

Коментирай

За да коментирате, трябва да влезете в профила си или да се регистрирате.

Най-новото от Edna.bg

Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта Edna.bg без разрешение е забранено.