Ако сте се чудили как да направите прекрасно турско кафе - хем силно, хем с характер, сега е моментът да се научите на малките стъпки, които правят напитката перфектна.
Може да изглежда изключително лесно, но малките тънкости са тези, които могат да направят разлика.
Когато влезете в дом в Турция, първото нещо, което ви питат, не е дали искате кафе, а как искате да ви бъде приготвено то. Всъщност домакинът ви ви пита колко сладка искате да бъде напитката ви.
Турското кафе винаги се сервира с чаша вода. Когато отпиете глътка вода преди кафето, имате възможност да прочистите гърлото си от всички други вкусове и да се насладите изцяло на кафето си.
Допълнително много хора добавят в чинийката и по нещо сладко - шоколадов бонбон или типичен турски десерт.
Когато се сервира кафето, винаги се започва от най-възрастния гост в стаята като знак на уважение.
Тъй като турското кафе е много по-силно от обикновеното, не се препоръчва да се пие повече от една чаша.
А ето и как да приготвим прекрасно турско кафе у дома:
Ще се нуждаете от филтрирана вода, турско кафе, джезве, чаши за кафе и захар. Винаги използвайте студена филтрирана вода и за всяка чаша готово кафе, сипете по чаша и половина вода в джезвето.
За всяка чаша кафе сложете по една ч.л. кафе в джезвето. Ако ще приготвяте кафето със захар, сложете я в началото. Ако имате гости, които искат то да бъде без захар, сипете първо чистото кафе на гостите си, а след това върнете джезвето на котлона и добавете захарта.
Бавно водата трябва да започне да се надига на среден огън. Може би ще ви отнеме около 3-4 минути. Когато кафето е почти готово да кипне, махнете го от котлона, вземете една лъжица и сложете от пяната във всяка една от чашите.
Когато течността започне да ври, сипете в чашите до половината и пак върнете джезвето на котлона. Варете още 10-15 секунди и долейте в чашите.
Насладете се на божествената си чаша турско кафе у дома с приятели!