Необходими продукти:
400 г бяло пилешко месо
5-6 кисели краставички
Лютеница
За каймата:
500 г кайма
1 глава лук
1 филия хляб
1 яйце
Подправки на вкус
За пюрето:
1-1,5 кг картофи
1 яйце
Малко прясно мляко
Сол на вкус
Начин на приготвяне:
Приготвяме картофеното пюре. Нарязваме пилешкото филе на парченца и ги задушаваме на тиган с малко мазнина и сол. Докато се задушава месото, нарязваме киселите краставички на четвъртинки.
В тавичка започваме да „сглобяваме“ вътрешността на вулкана. С помощта на пюрето започваме да „лепим“ парченцата месо. В най-горната част с пръсти правим „кратер“ в пюрето.
Отдолу нагоре започваме да подреждаме киселите краставички на дълго. След като сме ги наредили е време да запечатаме нашия вулкан с каймата, овкусена като за кюфтета.
Отгоре също завършваме с „кратер“. За да запазим тази дупчица при печенето, в горната част на вулкана (в която после ще сложим свещ), долната алуминиева част на чаена свещ увиваме във фолио, слагаме я в „кратера“ и така слагаме да се пече в предварително загрята на 200 градуса фурна (на най-долното ниво).
След като се опече, изчакваме леко да изстине. С лютеница (която влиза в ролята на „лава“) скриваме всички пукнатини, които са се образували при печенето.
В „кратерчето“ слагаме чаена свещ и сервираме.
Още интересни рецепти можете да видите в канала на Диди във Vbox7 тук!