Колкото и полезна да е една храна, има граница, след която може да бъде не само неприятна на вкус, но и не особено здравословна.
Във видеото, което споделяме с вас горе, можете да видите няколко практични съвета за удължаване срока на годност на някои плодове.
Първо, важно е да знаете за кои плодове е добре да се съхраняват в хладилника. Това са: ябълки, круши, киви, сини сливи, смокини, кайсии, череши.
Ако са ви останали нарязани парчета ябълка, може да приготвите смес от вода с 1,2 лъжици мед. Залейте парченцата така, че сместа да ги покрие. Оставете ги да киснат. В меда има съставки, които забавят ензимите, причиняващи разваляне.
Друг вариант е да нарежете ябълката по начин, показан във видеото. След това съберете парченцата и ги притиснете с ластик. Оставете в хладилника.
Авокадото е доста капризен плод. Разрязано на две, то бързо почернява. Когато режете авокадо на две, винаги оставяйте костилката, вместо да я изхвърляте. Така авокадото ще почернее по-бавно. Ако имате пюре от авокадо, оставете при него костилката.
Друг трик, който помага да се запази авокадото-намажете разрязания плод с лимон.
Бананите ще се запазят по-дълго, ако ги държите разделени, без да се допират.
Ако имате много зрели банани, за да ги спасите от бързо почерняване, ги увийте в найлонови пликчета.
Припомнете си още:
Как да избираме, съхраняваме и консумираме
Как да изберем перфектното авокадо
Екзотично и много полезно - киви