Обичаме лятото, защото е вкусно – има всякакви пресни подправки.
В таратора слагаме копър, на доматената салата – босилек или магданоз, всичко е зелено и ухае прекрасно.
Няколко месеца по-късно, някъде през ноември, трудно си спомняме свежите дни. Разчитаме на купени от магазина сушени подправки, които отдавна са загубили аромата и обаянието си.
Колко по-приятно би било, ако сами сушим подправки, нали. Да си знаем какво сме сложили, кога, да си го нарежем сами и да го изсушим, а после, когато навън е люта зима, да отворим бурканчето с летни подправки и да се спасим на мига от зимната депресия.
Има няколко начина за съхраняване на зелени подправки, но няма да ви заливаме с всички накуп.
Избрахме да започнем с изсушаването във фурна.
Подправките трябва да са измити и нарязани на ситно.
Слагате ги във фурната върху домакинска хартия, а температурата не надвишава 80 градуса.
Оставяте вратичката на фурната отворена и разбърквате от време на време със суха лъжица.
Ще ви отнеме около 4 часа, така че се запасете с търпение.
Става по-бързо от сушенето на въздух и няма опасност листенцата да опадат.
Накрая прибирате в херметически затварящи се буркани.