Днес в рубриката "Как да" ще ви покажем как да си направите една прекрасно и обичано българско ястие, което всички харесваме - банска капама.
Как точно нашата да стане разкошна на вкус указания ще ни даде Диди от канала didiskitchen на Vbox7.com.
Необходими продукти:
2 средни зелки кисело зеле
250 гр. ориз
½ кг. пилешко месо (бутчета, бяло месо)
1 суров суджук (от тези които се продават за сушене)
½ кг. свинско месо от врат
½ кг. телешко от бут
малко сланинка
сушени сливи
черен пипер, червен пипер, дафинов лист
чаша бяло вино
Начин на приготвяне:
Първо се отделят няколко външни листа от зелката (за отгоре), взема се глинен съд – гювеч. Трябват ни 2 средни зелки (кисело зеле), нарязват се на не много ситно. Ако зелето е много кисело се изкисва за 10-15 мин.
Слага се около 250 гр. ориз, който се запържва с малко червен пипер, черен пипер и дафинов лист.
В съд се слага зелето + ориза и се омесва. Добавят се и на око сушени сливи.
Трябва ни ½ кг. пилешко месо (бутчета, бяло месо), 1 суров суджук (от тези които се продават за сушене), ½ кг. свинско месо от врат, ½ кг. телешко от бут и малко сланинка.
На дъното на гювеча се слагат цели листа зеле, отстрани на гювеча също и там се слагат и парченца филийки сланинка върху тях (придава плътност и вкус).
Върху листата на дъното се изсипва половината от микса зеле с ориз, върху него се слагат месата и суджука, а върху тях - останалата част от зелевия микс.
Залива се с чаша бяло вино и се покрива с листа зеле.
Затваря се капака и се облепя с тесто.
Слага се да в студена фурна на 150 градуса без вентилатор отгоре и отдолу, когато се стигне температурата се засичат 5 часа за печене.
Това ястие е перфектно за новогодишната вечеря, ако решите да празнувате вкъщи.