Прощаваме се с Кирил Маричков днес! Но знаете ли кой е дядото на рок легендата?

Днес България се прощава с емблемата на българския рок Кирил Маричков. Той загина трагично при инцидент във врачанското село Селановци. Опелото ще се извърши в столичния храм "Света София" от 13:00 ч. 

Кирил Маричков оставя след себе си огромно музикално наследство, което несъмнено ще вдъхновява и занапред бъдещите поколения музиканти, но знаехте ли, че дядото на музиканта е вдъхновил поколения архитекти?

Рок легендата е внук на известния архитект Киро Маричков, на когото е и кръстен. Роден в Калофер, дядото на Кирил Маричков, е наследник на революционери и политици. 

Киро Маричков завършва мебелно училище в Чехия, а после следва архитектура в Карлсруе, Германия. И днес столичани и гости на София се любуват на произведенията на Киро Маричков, които се превръщат в някои от най-емблематичните символи на столицата. 

Сред тях са гранд хотел "Империал" от 1920 г., намираща се до президентството. Тя се отличава с барокови елементи, а духът й напомня на уюта на френската столица Париж.

Друга сграда, дело на Киро Маричков, покрай която редовно минава всеки, решил да се разходи из центъра на София, е клиниката на д-р Георги Лазаров от 1914 г., намираща се на ул. "Денкоглу". 

На бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" пък се намира къщата на австрийския лекар Адолф Функ. Днешната резиденция на гръцкия посланик, намираща се на ул. "Сан Стефано", също е дело на архитект Маричков.

Прочетете още: 

Прощаваме се с Кирил Маричков днес! Но знаете ли кой е дядото на рок легендата?

Да почетем днес

Известни

Прощаваме се с Кирил Маричков днес! Но знаете ли кой е дядото на рок легендата?

Днес България се прощава с емблемата на българския рок Кирил Маричков. Той загина трагично при ин...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти