Честит рожден ден, Роси Кирилова! Знаехте ли тези 5 факта за нея?

Днес празнуваме рождения ден на една от най-емблематичните фигури в българската музика - Роси Кирилова. Родена на 2 юли 1963 г. в София, Роси е не само поп певица, но и композиторка, текстописец и телевизионна водеща, с внушителен принос към българската музикална сцена.

Росица Кирилова завършва с отличен успех 7-а столична гимназия и продължава образованието си в Софийския университет "Св. Климент Охридски", където през 1990 г. завършва специалност "Журналистика". През 2004 г. завършва и магистратура по филмово и телевизионно изкуство – режисура в Нов български университет.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Pop Overbite (@popoverbite)

Кариерата на Роси започва с вокално инструменталната група "Следа", изпълняваща кънтри музика. През 1982 г. нейните песни "Не ни достига радостта" и "Тичам към теб" попадат в компилация на "Балкантон". През 1983 г. записва първите си самостоятелни песни "Тишина" и "За теб живея". Година по-късно с песните "Бялата река", "Денонощие" и "Ако ми каже" печели признание на множество музикални конкурси.

През 1985 г. Роси печели две първи награди в телевизионната класация "Мелодия на годината" с песента "Любов завинаги" и на радиоконкурса "Пролет '85" с песента "Сбогом, клас". През 1987 г. след съвместната ѝ песен с чешката поп звезда Карел Зих, прави турне с него и участва в чешката телевизионна програма ”Телевариете“.

Росица Кирилова е обявявана многократно за Певица номер 1 в България в традиционната годишна класация на БНР "Музикална стълбица". През 1992 г. нейният албум "Живей за мига" е първият албум в България, издаден на CD, което отново я издига на върха и тя е обявена за Певица на годината в класацията на Музикална къща "Riva Sound".

Роси Кирилова създава своето авторско предаване "За животните с любов" по БНТ, което в продължение на 15 години радва малки и големи. Тя създава Химна на УНИЦЕФ за България "Да протегнем на някой ръка".

Песните на Роси Кирилова са обичани от няколко поколения българи. Сред най-популярните ѝ хитове се нареждат "Боса по асфалта", "Тишина", "Учителко, целувам ти ръка" и много други. Тя е певицата, изпяла най-много детски песни, които се пеят от малки и големи.

5 факта за Роси Кирилова, които може би не знаете:

5 факта за Роси Кирилова, които може би не знаете

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол