Честит рожден ден на Антон Радичев! Знаехте ли тези 5 факта за него?

Антон Игнатов Радичев, роден на 7 юли 1947 г. в София, е един от най-обичаните и уважавани български актьори. С кариера, простираща се над 40 години, той е оставил траен отпечатък в българския театър и кино.

Антон Радичев завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ през 1974 г., в класа на проф. Филип Филипов. Веднага след завършването си става част от актьорския състав на Народния театър „Иван Вазов“, където дебютира в ролята на Протасов в постановката „Деца на слънцето“ от Максим Горки.

Радичев е изиграл множество запомнящи се роли на театралната сцена. Сред тях са Иван Гамаша в „Суматоха“, Хаджията в „Хъшове“, и Петлето в „Опит за летене“ – роля, която му носи престижната награда за актьорско майсторство на Шестия национален преглед на българската драма и театър през 1979 г. Неговият талант блести и в постановките „Вишнева градина“, „Сватбата на Фигаро“, „Краят на играта“ и много други. Той е един от стълбовете на Народния театър.

Радичев има богата филмова кариера с над 40 участия в игрални филми. Някои от най-забележителните му роли са в „Маневри на петия етаж“, „Оркестър без име“, „Под игото“, „Хотел Централ“, „Търг“, „Елегия“ и „Щурец в ухото“. Той също така се изявява в телевизионни продукции, включително култовото предаване „Клуб НЛО“ (1996 – 2004) и сериала „Етажна собственост“ (2011).

Антон Радичев не се ограничава само до театъра и киното. Участва и в дублирането на филми, като през 2006 г. дава глас на Док Хъдсън и Рамон в анимацията „Колите“.

Антон Радичев е известен не само с професионалните си успехи, но и с личния си живот. В момента той е в щастливи отношения с поетесата Емилия. Има и дъщеря Кристина от брак в миналото, която много се гордее с баща си.

През 2023 г. Антон Радичев е удостоен с наградата ИКАР за изключителен принос към българския театър – едно заслужено признание за неговата дългогодишна работа и преданост към сцената.

5 факта за Антон Радичев, които може би не знаете:

5 факта за Антон Радичев, които може би не знаете

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти