Синя светлина или защо врагът на твоята кожа е в екрана на телефона ти

Имате ли понякога чувството, че целият ви живот е пълен с екрани? От сутрешните имейли до нощното скролване на телефона преди сън, много хора са залепени за своите компютри и телефони, независимо дали по работа или просто за забавление. Но замисляли ли сте се как синята светлина от тези устройства влияе на кожата ви?

►Красота без рискове: как да постигнеш красив и безопасен тен

Вече не става въпрос само за ултравиолетовите лъчи от слънцето. Излагането на синя светлина е новият враг на здравето на кожата ни. 

Нека се потопим в простите, но ефективни начини да защитите кожата ни в ерата на екраните!

Ето как да подготвим кожата си за лятото

Какво е синята светлина?

Синята светлина е част от светлинния спектър, който се вижда от човешкото око. Вълните му са по-къси и съдържат повече енергия от другите видове видима светлина. Мислете за това като за бързата, високоенергийна част от спектъра.

От къде се излъчва синя светлина?

Нашите основни източници на синя светлина са цифровите екрани – виновниците са вашият телефон, лаптоп и таблет. Но това не е всичко; LED и флуоресцентното осветление също са големи разпространители на синя светлина.

Синя срещу друга светлина

Синята светлина има дължина на вълната от около 400–500 нанометра, което я прави по-къса и по-енергична от, например, червената светлина с нейните по-дълги вълни. Тази висока енергия ни държи нащрек, но също така означава, че може да проникне по-дълбоко в кожата ни. Това води до съвсем различен набор от съображения за здравето на кожата ни.

По същество синята светлина е малко като високоенергийния братовчед на слънчевата. Играе по-голяма роля в живота ни, отколкото можем да осъзнаем. Да следим излагането си на нея е важно за благосъстоянието на нашата кожа.

За разлика от UV лъчите, синята светлина не причинява слънчево изгаряне или рак на кожата. Това обаче не означава, че тя е безопасна. Медицински изследвания от Националната библиотека по медицина предполагат, че продължителното излагане на високоенергийна синя светлина може да допринесе за клетъчна и тъканна смърт, увреждане на кожната бариера и стареене на кожата, като фини линии и загуба на еластичност на кожата.

От една страна, е много малко вероятно вашите устройства да доставят високоенергийната синя светлина, необходима за причиняване на такъв вид щети в краткосрочен или дори средносрочен план. От друга страна, все още не знаем истинските ефекти от дългосрочното ежедневно излагане на ниски нива на синя светлина.

Разграничаване на факти от измислици

Мит: Излагането на синя светлина винаги уврежда кожата.

Реалност: Като всяко нещо в живота, всичко е въпрос на баланс. Нормалното, ежедневно излагане не е голям злодей. Но, да, вероятно е прекаляването с него. Да бъдете залепени за екрана на компютъра си часове на ден може да не е най-добрата идея за здравето на кожата ви в дългосрочен план.

Мит: Синята светлина е толкова вредна, колкото UV радиацията.

Реалност: Ефектите от синята светлина са много различни. Няма да причини слънчево изгаряне или директно увреждане на ДНК като ултравиолетовите лъчи, но може да доведе до оксидативен стрес, който се отразява на здравето на кожата ви с течение на времето.

Накратко, въпреки че синята светлина може да бъде враг на вашата кожа, важно е да вземете някои предпазни мерки – особено ако стоите дълго време пред екрана.

Притеснявате се от ефектите на синята светлина върху кожата ви? Ето няколко съвета и трикове, за да запазите кожата си здрава и блестяща: 

Как да предпазим кожата си от вредната синя светлина на екраните?

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти