Тайната на Лизерл: Защо Айнщайн крие единствената си дъщеря цял живот?

Алберт Айнщайн е един от най-великите физици в историята. Но в продължение на години части от личния му живот остават скрити - включително фактът, че е имал дъщеря на име Лизерл Айнщайн.

Защо Лизерл е била пазена в тайна? Защото е извънбрачно дете. През 1901 г. Милева Марич, студентка по физика и математика при Айнщайн в Цюрихската политехника, напуска училището и се завръща у дома в Сърбия, като на следващата година ражда дъщеря. През 1903 г. Айнщайн и Марич се женят.

Но тогава Лизерл Айнщайн мистериозно изчезва. Тя остава скрита дълго време след смъртта на Марич и Айнщайн през 1948 г. и 1955 г. Едва след откриването на лични писма между двамата родители през 1986 г. биографите на Айнщайн научават, че Лизерл изобщо съществува.

Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн

Мистерията на забравеното дете на Алберт Айнщайн

Лизерл Айнщайн е роден на 27 януари 1902 г. в град Уйвидек в тогавашното Кралство Унгария в Австро-Унгария, а днес част от Сърбия. Това е почти всичко, което изследователите знаят със сигурност за нейния живот.

►Синдромът на Адел: Kак несподелената любов подлуди дъщерята на писателя Виктор Юго

Тя била пазена в тайна толкова добре, че историците не научили за дъщерята на Айнщайн чак до 1986 г. През същата година се появили ранни писма между Алберт и Милева. Изведнъж учените открили препратки към дъщеря на име Лизерл.

На 4 февруари 1902 г. Алберт Айнщайн пише на Милева Марич: „Бях изплашен, когато получих писмото на баща ви, защото вече бях заподозрял някакви проблеми.“

Милева току-що е родила първото дете на Айнщайн, дъщеря, която наричат Лизерл. По това време Айнщайн живее в Швейцария, а Марич се е върнала в родния си град в Сърбия.

„Здрава ли е и плаче ли вече правилно?“ иска да знае Айнщайн. „Какви малки очи има тя? На кого от нас двамата прилича повече?“

Въпросите на физика продължават и продължават. Накрая той каза: „Обичам я толкова много, а дори още не я познавам!“

►Трагедията, която ги раздели: мистериозното изчезнаване на дъщерята на Ал Бано и Ромина Пауър

Алберт пита Милева: „Не може ли да я снимате, след като сте отново напълно здрави?“ Очевидно бащата е развълнуван от появата на наследницата си на бял свят, защото той помоли любимата си да нарисува бебето и да му изпрати рисунката.

„Тя със сигурност вече може да плаче, но да се смее ще се научи много по-късно“, размишлява Айнщайн философски. „В това се крие една дълбока истина.“

Но когато Милева се връща при Алберт в Берн, Швейцария, за да се омъжи за него през януари 1903 г., тя не довежда със себе си малката Лизерл. Детето изглежда изчезва от всички исторически записи. Лизерл Айнщайн на практика е превърната в призрак. Всъщност нито едно писмо, датирано след 1903 г., не съдържа името Лизерл.

В търсене на Лизерл Айнщайн

Когато учените разбират, че Алберт Айнщайн има дъщеря на име Лизерл Айнщайн, започва трескаво търсене на информация за нея. Но историците не могат да намерят акт за раждане на детето. Няма нито един медицински картон, нито пък смъртен акт.

Дори името „Лизерл“ вероятно не е истинското ѝ име. Алберт и Милева споменават по различен начин в писмата си „Лизерл“ и „Хансерл“, общи немски умалителни имена, когато говорят за желанията си да имат момиче или момче.

Оставени с мистерията, историците се опитват да съберат улики за случилото се с дъщерята на големия учен.

Алберт Айнщайн и Милева Марич не са били женени, когато се е родила Лизерл. Бременността попречила на плановете на Милева. Тя била единствената жена в класа на Айнщайн в Цюрихската политехника. Но след като научила за бременността си, Милева се оттеглила от програмата.

►Да се откажеш от дъщеря си заради религията: мистериозната история на Том Круз и Сури

Семейството на Алберт никога не е одобрявало сръбкинята. „Докато станеш на 30, тя вече ще е стара вещица“, предупреждавала го майката на Айнщайн за жената, която всъщност е само три години по-възрастна от него.

Въпреки опасенията на семейството си Алберт се жени за Милева. Но едва след като оставя Лизерл в Сърбия, където семейството на Милева се грижи за нея.

Айнщайн е имал мотив да скрие извънбрачната си дъщеря и вероятно не е взел това тежко решение с лекота. Тъй като работи в швейцарско патентно ведомство, едно извънбрачно дете може да спре кариерата му, още преди да е започнала.

Последното споменаване на Лизерл в писмата на Айнщайн е от септември 1903 г. „Много съжалявам за това, което сполетя Лизерл“, пише Алберт на Милева. „Толкова е лесно да имаш трайни последици от скарлатина.“

Момиченцето очевидно се е разболяло от скарлатина на около 21 месеца. Но писмото на Айнщайн предполага, че тя е оцеляла. „Само това да мине“, пише той. „Като какво е регистрирано детето? Трябва да вземем предпазни мерки, за да не възникнат проблеми за нея по-късно."

Оскъдните улики оставили учените с две теории: или Лизерл е починала като дете, или я дават за осиновяване.

Какво се случва с Лизерл Айнщайн?

През 1999 г. писателката Микеле Закхайм публикува книгата си "Дъщерята на Айнщайн: Търсенето на Лизерл". След години, прекарани в търсене на улики и интервюиране на сърби относно родословните им дървета, Закхайм развива теория.

Според писателката Лизерл е родена с неизвестни увреждания в развитието. Милева Марич оставя Лизерл при семейството си, когато пътува до Берн, за да се омъжи за Алберт. Тогава, няколко месеца преди втория си рожден ден, Лизерл умира.

Възможно е Алберт, толкова нетърпелив за снимка на дъщеря си, никога да не е срещал Лизерл Айнщайн. Той със сигурност никога не я е споменавал в писмен вид след 1903 г.

►Актьорът Оуен Уилсън има 4-годишна дъщеря, която никога не е виждал

Също така е възможно Алберт да е скрил Лизерл от семейството си. Въпреки това, няколко седмици след раждането на Лизерл, майката на Айнщайн пише: „Тази мис Марич ми причинява най-горчивите часове в живота ми. Ако беше по силите ми, щях да положа всички възможни усилия да я прогоня от нашия хоризонт, наистина не я харесвам."

„Има реален опит да се запази Айнщайн като икона на хуманитаризма и доброто, но той не е бил добър“, твърди Закхайм. „Той е бил изключително талантлив творчески гений, но също ужасен баща, ужасен човек и изобщо не е бил добър към децата си.“

През 1904 г. Милева разбира, че отново е бременна. Тя чакала да каже на Алберт, страхувайки се от реакцията му. „Ни най-малко не съм ядосан, че бедната Доли излюпва ново пиленце“, казва физикът на жена си. „Всъщност се радвам за това и вече бях помислил дали да не се погрижа да имаш нова Лизерл.“

Само месеци след изчезването на Лизерл Айнщайн от историческите записи, Алберт вече говори за „нова Лизерл“.

Какво се случва с нея? Независимо дали е починала като дете или родителите ѝ са я дали за осиновяване, Лизерл със сигурност е изчезнала от историята и никой не знае нищо за живота ѝ и до днес.

Алберт Айнщайн има двама сина от Милева след Лизерл. Синът му Ханс Алберт Айнщайн става известен машинен инженер, преподавал в Бъркли, Едуард Айнщайн не се радва на добра съдба - той прекарва около 30 години в лудница в Швейцария и умира на 55 години от сърдечен удар.

Най-гениалните мисли на Алберт Айнщайн

Прочетете също:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол