Човек, дори да не обича да готви, става родител и започва да му се налага. Сякаш от нищото излиза едно забравено желание да даваш на децата си най-дорбата храна, на която си способен.
Има и друг вариант - толкова обичаш готвенето, че започваш да правиш кюфтета от кал и супа от листа още на 5-годишна възраст. После ти разрешават да пробваш с истински продукти и се оказва, че много те бива.
А години по-късно си правиш видео-канал във Vbox7.com и запалваш още хора по готвенето - онова, домашното, вкусното и без излишни претенции.
Срещаме ви с Диди и Слав - двама от любимите ни влогъри-готвачи, на чиито рецепти и вие, читателите на Edna.bg, се радвате от известно време.
Представете ни се с няколко думи – кой, от къде, от кога, как и защо
Диди: Дид, Диди, Ди, Дидка, Диана Митова-Попова. От София, с 2 сбъднати мечти-деца и най-готиния съпруг (и татко) на света! Бивша манИкенка (ама много обичам да ме подценяват ), позитивна, усмихната и вярваща в чудеса.
Слав: Борис, Никола и Слав от София. От една година си играем на готвачи и се учим как се правят вкусни неща с полезни продукти.
Колко деца имаш и колко са големи?
Д.: Един Тео на 7 и половина и една Габи на почти 3г.
С.: Борис 3 и Никола 4 2/3
Помниш ли от кога се зароди страстта ти към готвенето?
Д.: Някъде около първи клас. Дойде с това, че реших да изненадам родителите си, като им сготвя една боб чорба.
С.: Мисля че от около година и половина, когато се срещнах с "вкусотиите", с които се сблъска първо Никола, а впоследствие Борис. Не се боря срещу пакетираните изкушения, просто им предлагам избор.
А как реши да правиш готварски видеа?
Д.: Видеата се явиха, като продължение на готварските ми изяви в „Часът на мама”. Идеята за тях и надъхването, че ще се справя дойдоха от готиния екип на 7Talents.
С.: След като успях да открия най-лесната рецепта за течен шоколад:
1с.л. с връх какао(чисто и хубаво)
2с.л. кисело мляко (3,6/4,5) - става и със заквасена сметана.
1с.л. Мед (опитва се и се добавя още, ако не е достатъчно сладко).
Щипка сол - може и без
Та, разказвах на всички, колко е лесно и вкусно, никой не вярваше. Тогава една вечер се чудихме какво да правим и хоп реших да покажа как се прави. Пуснах видеото в интернет и така...
Децата помагат или пречат повече в кухнята?
Д.: Зависи от настроението на главния готвещ.
С.: В нашия случай аз помагам.
А ти самият/самата готвила ли си като дете?
Д.: Да.
С.: Пържени яйца.
Какво би посъветвал/а родителите, които не пускат децата в кухнята от страх да не се опарят/порежат и т.н.?
Д.: Ще им кажа, че точно така ще предотвратят подобни инциденти, когато децата влязат сами в „опасната” кухня. Малките човечета са много умни, което често подценяваме. Те искат да се учат и ако ние им покажем, кое как – те ще се справят чудесно.
С.: Ако въпреки всичко решат да им позволят, да внимават много и да не ги оставят сами.
Каква е идеалната романтична вечеря – домашно сготвена или вечеря в ресторант?
Д.: Зависи от хората, аз лично нямам фаворит. За мен може да е еднакво романтично, както и вечеря за двама в някое симпатично и тихо ресторантче, така и ако съм сготвила в моята си кухня нещо любимо за любимият човек.
С.:
Какво за теб е „гурме“?
Д.: За мен „гурме”е перфектният баланс между подправки и продукти.
С.: Мога да говоря само като зрител. Според мен е игра със сетивата. Бих го нарекал изкуство в 5D.
Обмисляш ли трето дете за помощник в кухнята?
Д.: Никога не съм отричала възможността да имаме и трето дете, стига да можем да си го позволим. Съпругът ми пък казва, че винаги е знаел, че ще имаме 3 деца. За сега сме си с 2, а какво ни очакава... съдбата ще покаже.
С.: Хаха не. Да му мислят тези с едно.
Би ли изненадал/а любимия човек със закуска в леглото и ако да – какво ще приготвиш?
Д.: Разбира се, че бих. Палачинки с шоколад или нещо друго шоколадово, защото моята половинка е пристрастен към шоколада.
С.:
Сподели коя ти е любимата рецепта и има ли я в канала ти във Vbox7?
Д.: Хм... труден въпрос. Имам много любими рецепти, една от тях я има в канала ми и тя е за шоколадово суфле, сега се сещам за още една, но ще изчакам да се появят малините в градината на баба ми, за да ви разкажа за нея. В канала didi’s kitchen, разбира се!
С.: Всичко което правим е доста вкусно, но мисля че millionaire shortbread е едно много хубаво нещо и си струва да бъде опитано.
Коя перфектната съставка според теб за вкусна порция щастие?
Д.: Позитивизмът. Положителните мисли и чувства в душата. Ако гледаш на Света от към светлата страна на нещата, винаги ще има какво да те усмихне и да направи душата ти щастлива!
С.: Да отвръщаш с усмивка на всяко нещастие.
Какво би пожелал/а на нашите читатели?
Д.: Да правят добро и да вярват в доброто. Да се усмихват повече и да бягат от негативните хора. Да обръщат внимание на малките неща.
С.: Здраве, усмивки, търпение, уважение към околните и да обръщат внимание, на това с което се хранят.