В памет на Гинка Станчева: Да си припомним великите ѝ роли

На 15 юни си спомняме за великата актриса Гинка Станчева, която с нейната усмивка, талант и искрена обич към изкуството и хората остави незабравима следа в българската култура. Макар и да не е вече сред нас, нейният принос към театъра и киното продължава да живее чрез великите й роли и любовта на почитателите й.

Гинка Станчева, родена на днешния ден през 1932 г. в София, от малка мечтае да стане актриса. Завършва ВИТИЗ през 1955 г. в класа на проф. Стефан Сърчаджиев, където нейни състуденти са бъдещи големи имена като Татяна Лолова и Григор Вачков. Въпреки трудностите на времето, Станчева изгрява на сцената и екрана, привличайки вниманието със своята естествена красота и талант.

Първият й голям успех идва с ролята на Цвета в "Земя" (1957), режисиран от Захари Жандов. Филмът е първият български, спечелил право за участие в конкурса на фестивала в Кан, където Станчева, облечена в българска народна носия, омагьосва публиката и получава бурни аплодисменти. Председателят на журито, писателят Андре Мороа, остава запленен от нейните "искрящи очи".

Следващите години носят още успехи за Гинка Станчева. С ролите си във филмите "Любимец 13" (1958) и "Специалист по всичко" (1962), където си партнира с Апостол Карамитев, тя става всенародна любимка. Комедийните й превъплъщения и способността й да изразява дълбоки емоции правят Станчева незабравима за зрителите.

Станчева играе в Младежкия театър от 1958 г. до 1992 г., където оставя значима следа с изпълненията си на почти всички Шекспирови героини. През този период тя успява да съчетае театралната сцена с киното, участвайки в над 20 филма, включително "Нощем с белите коне" (1984).

Личният живот на Гинка Станчева е белязан от голяма любов. С единствения си съпруг, актьорът Пейчо Пейчев, остават заедно до неговата смърт през 2002 г. Любовта им е пословична, започнала с романтична среща във Велинград и продължаваща през годините на сцената и в живота.

След пенсионирането й през 1992 г., Станчева продължава да играе на сцена и да се снима във филми. Тя получава множество отличия, включително званието „Почетен гражданин на София“ и орден „Стара планина“ първа степен за изключителния й принос към българската култура.

Гинка Станчева ни напусна на 90-годишна възраст през февруари 2023 г., но споменът за нея остава жив. Нейните роли в театъра и киното, както и личната й доброта и скромност, продължават да вдъхновяват и да радват почитателите й. Незабравима и обичана, тя остава в сърцата на всички, които са имали щастието да я видят на сцена или екран.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол