Тъжна вест! Почина Велико Стоянов - актьор от филма ,,Време разделно"

f
Снимка: iStock

Тъжна вест за българските кино и театър - напусна ни актьорът Велико Стоянов, познат на широката публика от ролите си в емблематични филми като "Време разделно" и "Господин за един ден". Новината за кончината му съобщи режисьорът Евгени Михайлов, който с топли думи се прости със своя дългогодишен приятел и колега:

"Днес си отиде един близък приятел и много добър актьор - Велико Стоянов! Светло да ти е, Вичо! Почивай в мир!".

Велико Стоянов е роден на 9 юни 1943 г. в село Падина, Провадийско. Завършва Висшия институт за театрално изкуство (ВИТИЗ) „Кръстьо Сарафов“ през 1973 г., специалност актьорско майсторство. С богатия си творчески опит, Стоянов оставя следа както на театралната сцена, така и в киното. Професионалният му път го отвежда в Драматичния театър в Шумен и Пазарджик, където играе от 1975 до 1980 г.

Кариерата на Велико Стоянов включва участие в над сто филма, като някои от най-значимите му роли остават запечатани в съзнанието на поколения зрители. Сред тях са "Мила от Марс", "Господин за един ден" и, разбира се, "Време разделно" – филм, който се е превърнал в класика и често се свързва с националната идентичност.

През годините актьорът печели любовта и уважението на колеги и публика със своята всеотдайност и талант. Велико Стоянов бе част и от Съюза на българските филмови дейци (СБФД) от 1990 г., където приносът му към развитието на българското кино и театър бе високо ценен.

Днес българската култура загуби един от своите скъпоценни таланти. Въпреки това, наследството на Велико Стоянов ще продължи да живее в паметта на всички, които го познаваха, обичаха и ценяха. Поклон пред светлата му памет!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти