Три дами на Световно: Лилия Мустакова и защо футболът не принадлежи само на единия пол

Лилия Мустакова
Снимка: Красена Ангелова/NOVA

След броени дни светът отново ще бъде футбол. Този път няма да си имаме футболно лято, а футболна зима, но едно е сигурно - страстите отново ще са нажежени до червено!

Специално за този празник на спорта Нова Броудкастинг Груп са подготвили богата програма, специализирани рубрики, актуални събеседници, новини, анализи и репортажи, които стартират на 20 ноември в ефира и в платформите на медията. "Като за световно" ще бъде специалното студио, посветено на най-голямото събитие в света на футбола.

Водещите, които ежедневно ще запознават зрителите с най-интересното от състезанието, са новите телевизионни тандеми на журналистите Павлета Рашкова - Мирослав Арабаджиев и Лилия Мустакова - Ясен Деянов. Екипът, който ще осъществява преки връзки от горещите точки на двубоите от мястото на събитието, включва репортерите и коментатори Валерия Видева-Желязкова, Георги Славчев, Георги Драгоев, Петър Иванов, Виктор Врачев и Илия Атанасов, както и операторите Александър Анчев и Ивайло Георгиев. Зад студийната и коментарна програма в „Като за световно“ стоят най-опитните спортни журналисти в дирекция „Спорт“- Борислав Борисов, Гено Даскалов, Петър Виденов и Димитър Танев.

Сред имената на журналистите, които ще отразяват Световното, се открояват три дами, с които ще ви срещнем преди старта на Мондиала. 

Кои са любимите футболисти на Валерия Видева, Лилия Мустакова и Павлета Рашкова? Как са се запалили по футбола? Имат ли място дамите в предимно мъжкия свят на футбола? И за кой ще викат на Световното? Трите дами отговарят на тези и още много интересни и забавни въпроси!

Нашата първа среща е с Лилия Мустакова, която всички познават като водещата на сутрешните новинарски емисии по NOVA. Оказва се, че освен страхотен журналист, тя е и запален футболен фен:

***

Какво те запали по журналистиката? Винаги ли си мечтала да се занимаваш с това?

Винаги съм искала да се занимавам с журналистика. Когато бях малко дете, всяка вечер семейството се събираше да гледа новините от деня. Това остави трайно впечатление в мен. Когато пораснах и имах възможност да го обмисля по-добре, журналистика изглеждаше като най-добрата професия за мен. Защото е много важно да бъдеш добре информиран.

А какво те запали по футбола и спорта като цяло?

Първият мач, на който попаднах, беше финалът на Шампионската лига през 2005 година, между Ливърпул и Милан – дядо ми го гледаше по телевизията. Въпреки че тогава не разбирах много правилата, емоцията беше незабравима. Проявих интерес към още един мач, после още един. И така се формира любовта ми към футбола.

Лилия Мустакова
Снимка: Красена Ангелова/NOVA

Как една крехка дама оцелява в мъжкото царство на футбола?

Мисля, че тези стереотипи отдавна са загубени и за щастие, защото са изключително вредни. Не се смятам за крехка дама, напротив – смятам, че съм силна жена, с характер, която не се притеснява от личните си интереси. Затова никога не ми се е налагало да „оцелявам“. Футболът не принадлежи на нито един пол, независимо дали някой смята, че е така или не.

Практикуваш ли някакъв спорт в момента?

Работата ми е доста физически активна и отнема голяма част от времето ми. Затова по-скоро предпочитам да се разходя на свеж въздух с приятели, когато имам възможност. Когато бях по-малка, тренирах волейбол и баскетбол, но заради тежка травма, за съжаление, не можах да продължа да се развивам в тази област.

Какво правиш, когато имаш лош ден и искаш да се почувстваш по-добре?

Прекарвам времето си с любимите си хора. Те винаги могат да ме накарат да се почувствам по-добре и да сложат усмивка на лицето ми. Обичам понякога да излизам от реалността с хубава книга, филм или сериал, голям фен съм и на компютърните игри. Играя непрекъснато.

Лилия Мустакова
Снимка: Красена Ангелова/NOVA

С коя своя победа се гордееш най-много?

Кариерата ми. Знам колко труд, време и саможертви е отнело да бъда там, където съм в момента, и смятам това за една от най-големите ми победи.

Кога се чувстваш като шампион?

Когато успея да се наспя. Смените ми като водещ на сутрешните новини започват в 4:30 сутринта, което означава, че алармата ми ме събужда в 3:30. По принцип отдавна съм свикнала на този режим. Но когато успея да се наспя, наистина се чувствам щастлива.

Каква лична титла се стремиш да спечелиш?

Да съм добър човек. И е титла, която изобщо не е трудно да спечелиш, стига да имаш желание. Но там няма финал като в Световното по футбол, това състезание си е цял живот.

Лилия Мустакова
Снимка: Красена Ангелова/NOVA

Кой е любимият ти футболист?

Няма как да спомена само един, невъзможно е. Част от имената, за които се сещам сега са Стивън Джерард и Франк Лампард. Възхищавам се и на Бастиан Швайнщайгер. Венсан Компани, Давид Силва, колкото повече мисля, толкова повече се сещам. Няма как да изброя всички и да обясня за всеки индивидуално. И сигурно тепърва ще намирам още.

Дай съвет - какво да правят жените, които не гледат футбол, докато мъжете им се наслаждават на Световното?

Да опитат. Винаги е приятно, когато прекарваш време с половинката си и неговите хобита, дори те да не са ти особено интересни. Никога не се знае, може пък да открият, че футболът не е толкова скучен, колкото си мислят. Пък и това е Световно първенство – това не са просто мачове, това си е истински фестивал на спорта.

И като за финал - имаш ли си фаворит за спечелването на Мондиала? Можеш ли да ни издадеш кой е?

Имам – Англия. И да, често симпатиите към „Трите лъва“ стават обект на подигравки, но мен не ме интересува особено. Живяла съм там с години, учила съм там, имам семейство там. И обожавам английския футбол. Затова винаги ще подкрепям тях. Да си фен на един отбор не означава да го подкрепяш, само когато печели трофей след трофей – тогава е лесно. Да си фен означава да ги подкрепяш въпреки всички неуспехи.

***

Нова Броудкастинг Груп и Българската национална телевизия ще излъчат съвместно световното първенство по футбол през 2022 година. Благодарение на партньорството между тях, българските зрители ще имат възможност да се насладят на 22-ото издание на финалите за световната купа, които ще се проведат в Катар от 20 ноември до 18 декември.

Мачовете ще бъдат програмирани в телевизионните канали на Нова броудкастинг Груп NOVA, DIEMA, DIEMA SPORT 3, DIEMA SPORT 3 4K. Футболните фенове ще могат да гледат вълнуващите двубои и в каналите от премиум пакета DIEMA XTRA в HD, онлайн в стрийминг платформата PLAY DIEMA XTRA. Футболните фенове ще имат възможност да следят всички двубои от първенството на сайта на Gong.bg в специална онлайн платформа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол