Том Форд на 63: Как от ранчо в Тексас стигна до върха?

В света на модата има личности, които променят стандартите, вдъхновяват поколения и остават в историята с безкомпромисния си усет за стил и естетика. Том Форд е точно такъв визионер – човек, който преосмисля мъжкия и женския стил и издига лукса на ново ниво. Но как стигна той от ранчото в Тексас до върха на световната модна индустрия?

Том Форд е роден на 27 август 1961 г. в Остин, Тексас, в семейство на брокери на недвижими имоти. Детството му преминава в Санта Фе, Ню Мексико – място, където започват да се проявяват първите му артистични интереси. Усетът му към елегантността се формира под влиянието на стилните му майка и баба. От майка си Том наследява класическия шик, а от баба си – любовта към всичко ексцентрично и впечатляващо, характерно за тексаския стил.

На 17 години Форд заминава за Ню Йорк, за да учи история на изкуството в Нюйоркския университет. Увличането му към нощния живот обаче го отклонява от академичния път. В крайна сметка той осъзнава, че архитектурата, която изучава в Parsons, е твърде стриктна за неговата натура, а модата представлява идеалния баланс между изкуство и бизнес.

Началото на кариерата му не е лесно – упорито се бори за позиция при дизайнерката Кати Хардуик, като ѝ звъни всеки ден в продължение на месец. Тази упоритост му осигурява първия пробив, а оттам нататък пътят му в модата става ясно очертан.

През 1990 г. Том Форд се присъединява към модната къща Gucci като дизайнер на дамско облекло. Компанията по това време е на ръба на фалита, но Форд успява да я върне към живота, преосмисляйки имиджа ѝ и трансформирайки я в символ на сексапил и лукс. През 1994 г. става креативен директор на Gucci, а малко по-късно и на Yves Saint Laurent след придобиването на марката. Под негово ръководство продажбите на Gucci нарастват с 90%, а брандът се утвърждава като модна сила.

Въпреки че напуска Gucci през 2004 г., това не е краят за Том Форд. Той стартира собствения си бранд, който включва мъжка мода, аксесоари и парфюми. Мъжките му колекции, вдъхновени от неговите лични предпочитания и стил, се превръщат в символ на съвременния изискан мъж. 

Неподражаемият стил на Форд включва черни костюми, бели ризи и неустоими аромати. Според него всеки мъж трябва да носи парфюм обилно и да залага на класическия черен костюм – подходящ за всяка ситуация. Той дори има ясни правила за мъжката хигиена и външен вид, като подчертава значението на поддържаните нокти и свежия дъх. 

Днес, на 63 години, Том Форд продължава да вдъхновява със своя неподражаем стил и визия. От едно тексаско ранчо до световните модни подиуми, той се превърна в икона, която учи мъжете как да изглеждат безупречно – с увереност, смелост и, разбира се, много стил.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти