„Ти си толкова прекрасна“ - великият Джо Кокър и любовта, на която ни учеше

Джо Кокър
Снимка: Getty

Днес, 20 май, Джо Кокър щеше да навърши 77 години!

За жалост, съдбата си го взе много по-рано от нужното и ни остави само с невероятната му музика, която ще ни топли завинаги.

Легендата на блус и рок музиката Джо Кокър си отиде от този свят на 70-годишна възраст малко преди Коледа, на 22 декември 2014 г.

Джо Кокър
Снимка: Getty

Кариерата на Кокър продължи повече от 40 години, като в това време изпя хитове като „You Are So Beautiful“, „Unchain My Heart“ и „Up Where We Belong“.

Джо е роден като Джон Робърт Кокър. Известен с „грапавия“ си глас той започва кариерата си едва на 15 години, пеейки по пъбове и клубове в Шефийлд през 60-те години на миналия век. Тогава става член на групите The Avengers, където пее под името Ванс Арнолд, после отива в Big Blues (1963) и в The Grease Band (1966).

Джо Кокър
Снимка: Getty

Първият му голям хит, който влиза в британския топ, е „With a Little Help From Мy Friends“, който е кавър на Бийтълс от албума „Sergeant Pepper“. През 1969 Джо Кокър взима участие в рок фестивала в Уудсток. Дуетът му с Дженифър Уорнис – „Up Where We Belong“ става световен хит е печели както Grammy, така и награденията на Академията. Джо Кокър е удостоен с ордена на Британската империя през 2007 г. През миналата година той счупи всички свои рекорди с броя на публиката, която събра на концертите си в Европа. Последният му концерт беше в Хамърсмит, Лондон през юни.

Джо Кокър
Снимка: Getty

За пръв път Джо идва в България през 1994 г., когато изнася концерт в НДК. Свири и на сватбата на Николай Банев през 2006 г. в София. Третото му посещение у нас е през 2011 г. отново в София. Тогава промотира новия си албум и радва публиката с невероятното изпълнение на „You Can Leave Your Hat On“.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти