Съдят Майли Сайръс: Ето кой я обвини в плагиатство!

Поп звездата Майли Сайръс беше замесена в правен спор относно предполагаемото нарушение на авторските права на нейния хит сингъл "Flowers", който оглави класациите през 2023 г. Инвестиционното дружество Tempo Music твърди, че Сайръс умишлено е копирала песента на Бруно Марс от 2013 г. "When I Was Your Man". Съдебният иск изисква обезщетение от Сайръс, въпреки че точната сума остава неизвестна. 

Кой е новият мъж в живота на Майли Сайръс?

„Flowers“ и „When I Was Your Man“ споделят някои прилики в своите структури на акорда и мелодия, което доведе до твърденията за нарушаване на авторските права. И двете песни са баладични бавни парчета със сходни прогресии на акорди, които се въртят около основните акорди на La и Do. Те също имат подобни модели на ритъм и темпо, като и двете песни се движат в умерения диапазон от 70-80 удара в минута.

Освен това текстовете на двете песни изследват темите за любовта, раздялата и емоционалното възстановяване след връзката. Въпреки че не са идентични, лиричното съдържание има достатъчно прилики, за да накара Tempo Music да твърди, че "Flowers" не би съществувала без "When I Was Your Man".

Кодираните послания на Майли Сайръс към бившия ѝ съпруг

„Flowers“ бързо се превърна в един от най-големите хитове на Майли Сайръс, спечелвайки няколко награди, включително запис на годината на наградите Грами. За разлика от него, "When I Was Your Man" на Бруно Марс беше номиниран за най-добро поп солово изпълнение на 56-ите годишни награди Грами и достигна номер едно в класацията Billboard Hot 100.

През последните години стана обичайно артистите да продават своите музикални каталози на инвестиционни компании. Тези сделки осигуряват значителни финансови ползи, особено за тези в края на кариерата си. Tempo Music е такъв инвестиционен фонд, фокусиран върху придобиването на правата върху записа и издателската собственост на артистите.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Miley Cyrus (@mileycyrus)

Делото срещу Майли Сайръс за предполагаемо нарушение на авторските права на нейния хит "Flowers" повдига въпроси относно креативността в музикалната индустрия и нарастващата роля на инвестиционните фондове в притежаването на музикални каталози. Докато приликите между "Flowers" и "When I Was Your Man" са очевидни, остава да се види дали Tempo Music ще успее да докаже, че Сайръс умишлено е копирала работата на Бруно Марс. 

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти