Случаят с тормоза срещу Дара Екимова: Какво следва за обвиняемата?

Случаят с кибертормоза, на който са подложени певицата Дара Екимова и музикалният продуцент Саня Армутлиева, вече има съдебно развитие. На 2 септември Районният съд в Пловдив проведе първото открито заседание по делото срещу 28-годишната Гергана Неделчева, която е обвинена, че в продължение на година и половина е заплашвала и обиждала Екимова и Армутлиева чрез социалните мрежи.

Съдът назначи съдебно-психиатрична експертиза, която ще бъде проведена в стационарен режим, за да се установи дали обвиняемата страда от психично заболяване. Според прокуратурата, експертизата е ключова за взимането на решението дали Гергана трябва да бъде настанена в специализирано психиатрично заведение за лечение, като следващото съдебно заседание е насрочено за 17 септември 2024 г.

Решението за назначаване на експертизата бе взето след разпита на всички призовани свидетели, които дадоха своите показания при закрити врати. Съдът разпореди експертизата на база на Закона за здравето, който предвижда възможността за задължително лечение при доказано психично заболяване.

Случаят придоби широка публичност през август 2024 г., когато Саня Армутлиева проговори за заплахите и обидите, които Дара Екимова е получавала. Музикалният продуцент сподели, че атаките към младата певица започнали със злонамерени коментари под публикации в социалните мрежи и ескалирали до заплахи за живота ѝ. Впоследствие инфлуенсърката Ясмин Кирилова също призна, че е била подложена на подобен тормоз от същата жена, което допълнително затвърди сериозността на случая.

Как се промени Дара Екимова през годините

Прокуратурата подчерта, че делото е свързано не само с наказателна отговорност, но и с необходимостта от осигуряване на лечение за обвиняемата, ако бъде установено, че тя страда от психично заболяване.

Въпреки тревожността на ситуацията, Дара Екимова изрази съчувствие към Гергана, като заяви, че вярва в необходимостта от лечение за младата жена. Певицата подчерта, че въпреки всички трудности, тя остава силна и вярва в справедливостта на съдебната система.

В следващите седмици ще стане ясно дали съдебно-психиатричната експертиза ще потвърди наличието на психично заболяване у Гергана Неделчева и какви ще бъдат следващите стъпки по делото. За Дара Екимова и Саня Армутлиева този процес е не само борба за защита на личното им достойнство, но и пример за това как жертвите на кибертормоз могат да търсят справедливост.

От „Вирджиния Рекърдс“ отправиха благодарности за бързата реакция към прокуратурата и съда в Пловдив, Дирекция „Киберпрестъпност“ при ГДБОП и медиите.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти