Скандалът се завръща: Ще издържат ли кралица Летисия и крал Фелипе VI на натиска?

летисия фелипе
Снимка: Getty Images

Испанското кралско семейство, вековна институция, отново е подложено на интензивен контрол, благодарение на експлозивни твърдения от страна на бившия любовник и бивш зет на кралица Летисия. Но под повърхността на тези сензационни слухове се задават по-дълбоки въпроси за самото оцеляване на монархията в Испания.

Преди две десетилетия кралица Летисия Ортис Рокасолано, бивша телевизионна журналистка, се превърна в модерното лице на испанската монархия, когато се омъжи за тогавашния принц Фелипе от Астурия. Бракът им през 2004 г. наруши няколко конвенции. Летисия, обикновена гражданка и разведена, произлиза от семейство от средната класа - журналист и медицинска сестра - което я отличава на фона на кралските традиции. Подобно на херцогинята на Кеймбридж, Летисия беше символ на елегантност, уравновесеност и професионализъм. И все пак, за разлика от Кейт Мидълтън, Летисия има кариера като известна водеща на новини, като е репортажила за значими събития като атентатите от 11 септември.

Кралица Летисия остави всички без дъх с приказна визия

Когато крал Хуан Карлос абдикира през 2014 г. на фона на скандали, свързани с изневяра и корупция, Фелипе пое трона с Летисия до него. Заедно те бяха разглеждани като новото начало, от което испанската монархия се нуждаеше, за да възстанови опетнената си репутация. Тяхната връзка, изкована в професионализъм и дискретност, се превърна в надеждата за нова ера в испанските кралски особи. Въпреки това сенките на техните предшественици продължават да преследват монархията и последните твърдения сега може да заплашват да отменят постигнатия напредък.

В центъра на новия скандал е Хайме дел Бурго, бивш любовник на кралица Летисия и за кратко съпруг на сестра й Телма Ортис. В нова книга дел Бурго твърди, че той и Летисия са имали романтична връзка, която е продължила дори след като тя е започнала да се среща с Фелипе. Той стига толкова далеч, че твърди, че са имали планове да избягат заедно в Съединените щати. Разкритията на Дел Бурго, макар и лишени от съществени доказателства, добавиха нов слой драма към една монархия, която вече е свикнала с противоречия.

По-малката дъщеря на Фелипе и Летисия напусна дома

В продължение на десетилетия кралското семейство на Испания преодолява подобни бури. Свекървата на кралица Летисия, кралица София, е известна с многобройните афери на крал Хуан Карлос, включително особено вредната връзка с Корина цу Сайн-Витгенщайн-Сайн, датска бизнесдама. Въпреки това, когато Фелипе намали монархията и се дистанцира от царуването на баща си, той се представи като крал, фокусиран върху дълг, почтеност и прозрачност. Усилията му, съчетани с грацията и издръжливостта на Летисия, помогнаха за възстановяването на голяма част от щетите, нанесени от баща му.

И все пак последните твърдения могат да усложнят това възстановяване. Твърденията на Дел Бурго, които привлякоха значително медийно внимание, са само част от по-широката криза, пред която е изправена монархията. Истинското предизвикателство може да се крие в неспокойните отношения на Фелипе с лявото правителство на Испания. Според испанския журналист Рамон Перес-Маура Санчес е избягвал традиционните срещи с краля, подкопавайки кралския протокол. Някои смятат, че отношението на Санчес отразява по-дълбоки републикански тенденции в неговата коалиция, което може да доведе до окончателния крах на монархията.

Общите моменти на кралица Летисия и свекърва ѝ кралица София

Въпреки това много кралски наблюдатели смятат, че бъдещето на монархията може да е в ръцете на ново поколение. Леонор, 18-годишната дъщеря на Фелипе и Летисия, бързо се превръща в централна фигура в публичния образ на кралското семейство. След като наскоро се записа в престижната военна академия в Сарагоса и започна първите си публични ангажименти, Леонор се подготвя за бъдещата кралица. Популярността й нарасна значително и някои смятат, че тя може да бъде най-големият актив на монархията през следващите години.

Испанското кралско семейство винаги е било обект на очарование и наблюдение, като светлините на прожекторите често блестяха върху жените членове. Векове наред съпругите на испанските крале са привличали обществено любопитство и противоречия, често се превръщайки в символи на борбите на монархията. Но сега, в 21-ви век, може би по-скоро млада принцеса, отколкото съпруга кралица, ще определи бъдещето на испанския трон.

Кралица Летисия в готически стил на първата си поява за 2023 г.

Въпреки неотдавнашния скандал и политическите предизвикателства, испанската монархия е преживяла два републикански периода в съвременната история. Експертите смятат, че макар институцията далеч да не е неуязвима, тя не е в непосредствена опасност. Частното проучване показва, че обществената подкрепа за монархията остава по-силна, отколкото мнозина биха очаквали.

В крайна сметка не само кралица Летисия, крал Фелипе или дори Леонор ще решат съдбата на испанската монархия. Връзката между короната и правителството, постоянно присъстващата заплаха от републиканизма и способността на кралското семейство да се развива в един все по-модерен свят ще играят ключова роля. И все пак, като една от най-старите монархии в Европа, Бурбоните показват устойчивост отново и отново. Остава да видим дали ще успеят да устоят на тази последна буря.

Докато испанското кралско семейство преминава през нова вълна от противоречия, може да се наложи да разчитат на най-голямата си сила – преоткриването – за да осигурят своето място в бъдещето на нацията.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти