Шеф Никола пред Edna.bg: Почувствах се като супергерой

Елизабет Астарджиева

Шеф Никола Симеонов е сред най-обичаните кулинари в България, известен със своето участие в „Hell's Kitchen“ и ежедневните си изяви в „На кафе“. В интервю, проведено от Елизабет Астарджиева, той разкрива своите най-лични моменти и професионални успехи.

Никола споделя как от малък е запален по готвенето, вдъхновен от ароматите в кухнята на майка си. С времето това любопитство се превръща в страст, която го води до участия в телевизионни формати и създаване на собствени рецепти. В книгата си „С Никола по света: Street food ама хелти“, той обяснява как съчетава вкуса със здравословното хранене. Нека си поговорим за готвене и вдъхновение с шеф Никола Симеонов.

Как си влюби в готвенето? Помниш ли първата ви среща?

Съвсем първата среща не съм сигурен, че я помня. Един от първите ми спомени в кухнята е когато майка ми правеше крем карамел. Много ми беше интересно, не можех да възприема, че това нещо трябва да се пече около час. Непрекъснато бях залепен за стъклото на фурната и го отварях. Тя ми се караше да не го правя и ми казваше, че колкото повече отварям вратичката, толкова по-бавно ще стане. Може би тогава за пръв път започнах да любопитствам какво се случва всъщност, защо трябва да се пече този крем карамел, защо отнема толкова време и т.н.

Много е хубаво, когато човек се прибере вкъщи и му замирише на домашна гозба. Кой е ароматът на твоя дом? Как мирише „вкъщи“?

Много често на пиле с ориз. Ако трябва да съм честен, това ми е едно от любимите ястия от детството. Имал съм периоди, в които в продължение на месеци всеки ден съм хапвал пиле с ориз.

А какъв беше твоят първи голям кулинарен успех, който те накара да осъзнаеш, че готвенето е твоето призвание?

То стана малко случайно, не съм си мислел, че ще стана готвач. Отложих си кандидатстването след училище с една година и започнах работа в обикновено квартално заведение като сервитьор. За щастие тогава нямаше достатъчно готвачи и се наложи да дам смяна в кухнята. Бях много щастлив. След тази смяна, поради някаква причина, може би хвалбите от гостите в ресторанта, нямам представа, но просто се почувствах като супергерой и реших, че това искам да правя и се отказах от кандидатстване и от всичко останало.

Както споменах, ти беше фаворит в Hell's Kitchen. Как се промени живота ти след това? Какви бяха предизвикателствата, пред които трябваше да се изправиш?

Предизвикателствата в предаването бяха неочаквани за мен. Аз мислех, че основното трудно ще бъде готвенето, задачите свързани с него и т.н. Всъщност се оказа, че ми бяха малко по-трудни социалната игра и изолацията. Аз съм работил в чужбина сам в продължение на година и половина. Толкова не ми се отрази на психиката, колкото пълната изолация в предаването.

След участието ти във формата всъщност стартира работата ти в „На кафе“ – как успяваш да се вдъхновяваш за нови рецепти на почти ежедневна база, които да предоставяш на зрителите на предаването ти?

Наистина е много трудно. В това предаване вече какво ли не е готвено. В началото беше по-лесно, но сега вече съм приготвил толкова много неща там, че наистина става много трудно. Черпя вдъхновение от различни култури, различни кухни. Някои месеци съм на индийска вълна, други на мексиканска. Просто се опитвам да намирам най-различни неща.

Какви са твоите любими дестинации за кулинарен туризъм и кои ястия от тези места те вдъхновяват най-много?

Те се променят. Понякога съм голям фен на италианската кухня, понякога на аржентинската. Сега съм на индийска вълна.

Сега вече имаш и своя книга - "С Никола по света: Street food, ама хелти". Как се вдъхнови за идеята?

Аз имах затруднения до към 23-годишен, бях по-пълничък. Опитвах се да се справя с проблема с тренировки, въпреки че всички ми казваха, че храненето е по-важно от тренировките. Аз не вярвах. С времето се оказа, че наистина това е решението. Започнах да се интересувам що е то здравословно хранене. Тогава имаше много по-малко информация и много повече дезинформация.

Общо взето нещата се свеждаха тогава до варено пиле с бял ориз и броколи, което аз отказвах да приема. Започнах да се интересувам повече, разбрах какво са макронутриенти, защо е важен протеинът, какво се случва с въглехидратите. Стигнах до извода, че няма ползи от това да ядеш безвкусна храна. То пак може да е пиле с броколи и ориз, но направено вкусно.

Апък streetfood...защото обикновено човек, когато е на режим, му е най-трудно да откаже него. Като минеш покрай пиците, дюнерите и бургерите, много трудно се казва не, особено ако си на режим и си гладувал една, две, три седмици. Затова реших да намеря вариант тези храни да могат да се консумират, като в същото време да бъдат по-нискокалорични.

Риалити формат, ежедневен ефир в „На кафе“, книга, вероятно и много кулинарни събития - Как балансираш интензивния график на работа с личния ти живот? Намираш ли време за почивка и хобита извън кухнята?

Наистина е много трудно. Аз чак последната година започнах умишлено да си оставям свободно време в графика. Последните 3-4 години беше когато остане време, но то никога не остава време. Реших, че това не може да продължава повече, защото в един момент започва да ме натоварва прекалено много. Сега си оставям поне лятото да имам един месец без ангажименти.

Как смяташ да прекараш лято 2024 – какви са плановете ти?

Това лято ще ходя на почивка в Гърция, в Италия и ако ми се стекат много добре нещата, за октомври съм планирал и едно пътуване до Тайланд. Исках да е през лятото, но то се оказа, че е дъждовен период там и ще се опитам да го изместя някак си.

Вижте нашето блиц интервю с шеф Никола Симеонов във видеото по-горе!

Още интервюта на Елизабет Астарджиева:  

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти