Принцеса Маргарет - бунтарката, красавицата... сестрата на Елизабет II

По време на коронацията на Елизабет II в Уестминското абатство през 1953 година трябва всички очи да бъдат вперени в новия монарх. Но същият следобед някой друг успява да привлече вниманието на събралите се. Това е красивата принцеса Маргарет, сестрата на новата кралица. 

По време на живо телевизионно излъчване тя съвсем нежно взима влакно от ревера на Питър Таунсен - герой от войната, дълги години служил на кралското семейство. Този жест на интимност предизвиква огромен скандал в двореца. 

маргарет
Снимка: Getty Images / Gulliver

И това не е последният, в който името на Маргарет ще участва! От драматичен опит за брак до публичен развод, бурният любовен живот на принцесата поставя кралското семейство под светлината на прожекторите. Всяка една стъпка е следена, а действията на който и да е член на фамилията са предварително съгласувани. 

Принцеса Маргарет - бунтарката, красавицата... сестрата на Елизабет

Каквото и да говорим за Маргарет, тя успя да направи нещо, за което сега Уилям, Хари и половинките им могат само да бъдат благодарни. Нейният любовен живот играе важна роля в модернизирането на любовта между кралските особи. Повярвайте ни, начинът, по който Хари държи Меган за ръка никога нямаше да бъде възможен, ако не беше Маргарет.

Когато дългът надделее първи, но любовта печели 70 години по-късно: преплетените истории на принцеса Маргарет и принц Хари ►►►

Връзката на принцесата с Таунсен започва в началото на 50-те години. Младата и красива Маргарет е запленена от чаровния ветеран. Но Таунсен никога не е смятан за подходящ. Те консумират връзката си винаги при закрити врати, но съвсем скоро след злополучния жест в телевизионен ефир става ясно, че Таунсен се е развел със съпругата си и тайно е предложил брак на Маргарет. 

По това време да се разведеш се е считало за огромен скандал, а е дори немислимо член на кралското семейство да се омъжи за цивилен гражданин, който на всичкото отгоре е разведен. 

маргарет
Снимка: Getty Images / Gulliver

Църквата не признава желанието им за сключване на брачен съюз и единственият им шанс е кралица Елизабет II (сестрата на Маргарет), която по това време е и глава на църквата, да одобри брака им. Ако не успее да вземе благословията на кралицата, Маргарет е трябвало да се моли на Парламента, за да ѝ отдадат правото да се омъжи. Но, ако нещата стигнат до там, огромен скандал очаква кралското семейство. 

Независимо дали гледате сериала "Короната" (The Crown), или не, сте наясно с историята на принцеса Маргарет - бунтарката, която решава да престъпи всички норми и закони, за да бъде законна съпруга на Таунсен. За разлика от сериала, в който Елизабет прави всичко възможно да прекрати тази лудост, то в реалния живот Кралицата решава да одобри законния брачен съюз между двамата.

В крайна сметка се правят промени в закона за кралските бракове и намесата на Кралицата стажа ненужна. Но има една уловка: Маргарет и нейните деца няма да имат каквито и да е било права в кралското семейство и над короната. Не се знае дали причината за раздялата на Маргарет и Таунсен е именно това, но е факт, че така обсъжданият им брак не се състои. 

Няколко години по-късно принцесата се омъжва за известния фотограф Антъни Армстронг-Джоунс.Тяхната връзка протича под знака на отдадеността и скандала. Годежът им шокира целия свят, а злите езици говорят, че Маргарет решава да се омъжи за Джоунс, само защото бившият ѝ любим Таунсен вече е сгоден за друга.

Тъмната страна на принцеса Маргарет: защо никой не желае да я кани на гости ►►►

Принцеса Маргарет - бунтарката, красавицата... сестрата на Елизабет

Бракът между принцесата и фотографа изглежда прекрасен за всички останали, но в ядрото си той не функционира правилно. След няколко години на първа страница на таблоидите изскача снимка на Маргарет, която целува 17 години по-младия Роди Леуелин. По-късно тя признава, че с бракът ѝ е свършено. 

Маргарет е нямала право да се омъжи за разведен мъж, но самата тя претърпява развод. Така става първата дама в кралското семейство, чиито брак легално е приключил. 

След нея начинът, по който виждаме членовете на кралското семейство никога не е същият.

30 кралски скандала, които разтърсиха монархията

Редактор: Росица Костадинова

Още интересни статии, които да прочетете:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти