Сбогуваме се със звездата на Бродуей Чита Ривера

На 91 години почина бродуейската легенда и двукратна носителка на награда “Томи” Чита Ривера.  

Тя влиза ролята на Анита в оригиналната бродуейска постановка на „West Side Story“, като също така е позната от главната ѝ роля в „Kiss of the Spider Woman“ и оригиналната бродуейска постановка на „Chicago”. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chita Rivera (@chita_rivera)

Както New York Times отбеляза, харизмата на Ривера се крие „в нейната техника и в заразителното удоволствие, което извира от нея. Тя винаги е била професионалист в свят на строги преценки и митични стандарти.” 

Ривера е родена през 1933 г. във Вашингтон в семейството на баща пуерториканец и майка с шотландско и ирландско потекло. Момичето е на път към кариера в класическите танци, когато през 1952 г. придружава приятелка на прослушване за постановката на Бродуей на „Call Me Madam“. Тя не получава роля, но пък Ривера - да. Последват други представления на Бродуей, включително „Can-Can“, „Seventh Heaven“, „Mr. Wonderful” и “Shinbone Alley”. 

Нейният непрекъснато нарастващ профил рязко се издига през 1957 г., когато се появява в „West Side Story“. Замислена, режисирана и хореографирана от Джеръм Робинс, продукцията е революционна, обединявайки джаза с груб, градски поглед върху „Ромео и Жулиета“. Изпълнителите са по маратонки и дънки, щракат с пръсти и говорят на жаргон. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chita Rivera (@chita_rivera)

Ривера поразява публиката с яркото си представяне на Анита - най-добрата приятелка на героинята на сериала Мария и приятелка на брата на Мария - Бернардо. 

Тя споделя, че Робинс й е помогнал да открие истинската си личност: ,,Танцьорите правят точно това, което хореографът каже. Изведнъж получихме свобода, което означаваше, че наистина трябваше да се справим със собствените си емоции.” 

Вече истинска звезда, Ривера влиза в главна роля в продукциите на Бродуей „Bye Bye Birdie“ и „Bajour“.  

През 1975 г. влиза в ролята на Велма Кели в бродуейския мюзикъл „Chicago“. Като реверанс към нейната работа, тя прави камео във филмовата версия от 2002 г., в която участват Катрин Зита-Джоунс, Рене Зелуегър и Ричард Гиър. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Chita Rivera (@chita_rivera)

През 1984 г. участва в мюзикъл на Бродуей, в който участва и Лайза Минели. За ролята печели първата си награда Тони за главна женска роля в мюзикъл. 

Танцовата й кариера удря на камък през 1986 г. Тогава тя претърпява автомобилна катастрофа, а кракът й бива счупен на 12 места. За други танцьори това може да означава край на кариерата, но не и за Ривера. Тя е като истински войник, който може да се справи с всичко.  

„Казват ми, че завръщането ми на Бродуей е една от онези класически истории в шоубизнеса“, каза тя. 

Нейното завръщане е триумфално в „Kiss of the Spider Woman“ през 1993 г. Творческият екип, който й помага да спечели първия си Тони, ѝ помага да спечели и втори. 

Тя не се връща в Бродуей още 10 години, докато не се появява във възраждането на „Nine“ като Лилейн ла Фльор. Ролята й носи още една номинация за Тони. 

През 2005 г. тя участва в „Chita Rivera: A Dancer’s Life“. През 2012 г. влиза в ролята на принцеса Пуфър във възстановката на Бродуей на „The Mystery of Edwin Drood“, а през 2014 г. изиграва най-богатата жена в света във възстановката на мюзикъла „The Visit“ на театралния фестивал в Уилямстаун.  

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти