Почина писателят Йордан Василев

Почина писателят Йордан Василев
Снимка: netinfo

Писателят Йордан Василев почина на 82-годишна възраст. Той е издъхнал в кардиологичното отделение на Правителствена болница, съобщава БНР.

Йордан Василев е български литератор и политик. Роден е на 26 септември 1935 г. Семейството му е изселено от София през март 1948 г. - първо в Радомир, после в Троян. Софийското им жителство е възстановено през 1964 г.

Завършва българска филология в Софийския университет. По време на следването си е изключен от висшето учебно заведение след въстанието в Унгария през 1956 г.

От 1966 г. започва работа в отдел „Критика“ на сп. „Септември“. През 1967 г. го уволняват заради ръкопис на статия. След това започва като уредник в сп. „Литературна мисъл“, но и оттам е уволнен.

Специалист е в Института за литература на БАН. Защитава дисертация за Иван Хаджийски. Хабилитира се през 1990 г. 

Василев беше активен деец на Клуба за подкрепа на гласността и преустройството, както и в СДС. 

През януари 1990 г. е натоварен от ръководството на СДС да бъде главен редактор на новия в. „Демокрация“. На този пост остава до края на август 1990 г. 

Избран е за председател на Националния клуб за демокрация. През юли 1991 г., заедно с част от клубовете, напуска Федерацията на клубовете за демокрация и остава в СДС-национално движение. 

Депутат в Седмото Велико Народно събрание, член на „групата на 39-те“. Отказва да подпише новата Конституция. Народен представител е и в 36-ото Народно събрание.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти