Светът на киното загуби още edna легенда: Почина актрисата Шели Дювал от ,,Сиянието“

Актрисата Шели Дювал, известна най-вече с ролята си в култовия хорър филм "Сиянието", почина на 75-годишна възраст. Тъжната новина бе съобщена от Асошиейтед прес.

Шели Дювал е родена на 7 юли 1949 г. във Форт Уорт, Тексас. Тя е починала в съня си на 11 юли в дома си в Бланко, Тексас, поради усложнения от диабет, съобщи дългогодишният й партньор Дан Гилрой.

„Моята скъпа, сладка, прекрасна партньорка и приятелка ни напусна. След прекалено много страдание напоследък, сега тя е свободна. Отлети, красива Шели", казва Гилрой в изявление пред The Hollywood Reporter.

Дювал бе откритие за киното през 1970 г., когато членове на екипа на режисьора Робърт Олтман я срещна на парти в Хюстън. Впечатлен от нейната харизма и уникален талант, Олтман я прави свое протеже и тя участва в множество негови филми. Сред тях са "Маккейб и госпожа Милър" (1971), "Крадци като нас" (1974) и "Нешвил" (1975), който я утвърждава като сериозна актриса.

През 1980 г. Шели Дювал изигра Уенди Торънс в класиката на Стенли Кубрик "Сиянието", адаптация на едноименния роман от Стивън Кинг. Ролята й в този филм се оказа най-известната и устойчивата в нейната кариера. Снимките на филма са известни с трудните условия, като се твърди, че Кубрик е използвал различни методи, за да увеличи напрежението между актьорите, включително антагонизиране и изолация. Това довежда до множество напрежение на снимачната площадка и дълбок емоционален и физически стрес, който Дювал преживява по време на снимките.

Въпреки че "Сиянието" оставя значителна следа в кариерата й, Шели Дювал се отличава и с ролите си в други филми на Олтман, като "Брустър Маклауд" (1970) и "3 жени" (1977), за който печели награда в Кан. През 1980 г. тя играе и в комедията "Попай" на Олтман, където влиза в ролята на Олив Ойл.

Кариерата на Дювал обхваща разнообразни и запомнящи се образи, които й носят признание от страна на зрителите. Тя е известна със своята ексцентричност и уникален подход към актьорската игра, които й печелят място сред най-талантливите актриси на своето поколение.

Смъртта на Шели Дювал е голяма загуба за света на киното. Нейното наследство ще продължи да живее чрез филмите, в които е участвала и които ще се гледат и обожават още дълги години.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти