Павел Иванов за Гунди пред Edna.bg: 6 години го проучвах

Елизабет Астарджиева

С радост ви представяме ексклузивното интервю на Edna.bg с изключително талантливия български актьор Павел Иванов, който влиза в главната роля в дългоочаквания игрален филм „Гунди – легенда за любовта“. Тази впечатляваща продукция разказва историята на легендарния футболист Георги Аспарухов – Гунди и неговата най-голяма любов – съпругата му Величка Маркова – Лита.

“Гунди – Легенда за любовта“ тръгва по кината на 18 октомври, продуценти са Иван Христов и Андрей Арнаудов от „Междинна станция“, а Нова броудкастинг груп са ексклузивен медиен партньор.

Павел Иванов, завършил НАТФИЗ при ненадминатия Стефан Данаилов, е част от трупата на Народен театър „Иван Вазов“ от 2014 година и е добре познат на телевизионната аудитория с ролите си в популярни проекти.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gundi Film (@gundi.film)

Журналистката Елизабет Астарджиева от Edna.bg разговаря с актьора за подготовката му за тази значима роля, за предизвикателствата и вълненията по време на снимките, както и за личната му връзка с футбола и любовта:

По данни от миналата година Левски е отборът с най-много фенове в България – 40%. Как чувстваш моралната отговорност да изиграеш една от най-големите футболни легенди у нас, пред която се прекланят не само сините, но и още много почитатели на най-великата игра?

Няма да крия от теб и от твоите зрители и слушатели, че моралната отговорност е напълно осъзната и се посреща с нужната отговорност. Хубавото в случая е, че се разпределя между раменете на голям екип от специалисти, които всички вложиха години от живота си в това да осъществят филма ,,Гунди - легенда за любовта“.

Вижте кадри от филма ,,Гунди - легенда за любовта"

Какво от великолепната биография на Гунди те привлече най-силно към ролята?

Най-силно ме привлече фактът, че като дете и като подрастващ той непрекъснато се е занимавал с колективни спортове с топка - най-различни. Не само футбол, всъщност футболът, вероятно, впоследствие влиза в живота му по-активно. След волейбола, например, често е играл и баскетбол. Това ми направи силно впечатление в неговата биография и се радвам, че е попаднах на тези факти, защото аз самият се чувствах така като дете и подрастващ.

Филмът проследява една от най-романтичните, но и най-трагични истории в българския спорт. Как се подготви за ролята, за да пресъздадеш тези емоционални моменти?

Като голяма част от останалите участници и екипа от създатели, аз също се постарах през последните 6 години да направя всичко възможно да се сдобия с всеобхватна и фактологическа информация около живота и личността на господин Аспарухов, на неговата съпруга Величка Маркова и на други техни приближени приятели, съотборници, съмишленици. Така аз и екипът успяхме да придобием малко по- добър поглед над реалността за техните животи, така че да намерим прекрасния баланс между нея и художествените образи, които после пресъздаваме на кинолентата.

Каква е твоята лична връзка с футбола и опознавайки го чрез исторически факти и разкази от близки до него - има ли нещо в живота на Аспарухов, което особено много те вдъхнови и докосна?

Нещата, които ме вдъхновиха и докоснаха са много. Ако трябва да посоча едно и то сега, просто ще избера на случаен принцип такова, и то ще бъде неговия отказ да стане част от редиците на ,,Милан" и да остане в Италия, с което съумява да гарантира сигурността на своето семейство и на обкръжението си, защото едно по-различно решение би могло да даде резултат в съвсем друга и неприятна посока.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gundi Film (@gundi.film)

Какво според теб прави историята на Гунди и Лита толкова специална и заслужаваща да бъде разказана на големия екран?

През периода на техния активен семеен живот и неговата професионална кариера, вниманието върху него и неговата личност, както и върху неговото семейство, е много силно. Напрежението, което идва от обществото към тях, намира своите пролуки и към техния дом. Няма как да не бъде така. Въпреки всичко, любовта им просъществува до ден днешен и по думите на неговата съпруга госпожа Величка Маркова, можем да я усетим все още жива в нея и в нейните разкази.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Gundi Film (@gundi.film)

Ти се срещна лично с нея, нали? Може ли да ни разкажеш малко за тази среща?

Имахме няколко срещи. Срещнахме се на снимачната площадка, в нейния чудесен дом, както и в киносалон, който използвахме, за да видим някои от първите готови кадри от филма. Срещата с нея беше вълнуваща поради редица причини. Една от тях бих искал да посоча сега и това е фактът, че тя бе нашият най-голям коректив по време на създаването на тази кинолента.

Вижте кадри от филма ,,Гунди - легенда за любовта"

С какво ти се иска зрителите да запомнят най-силно филма "Гунди – легенда за любовта"?

С любовта на личността на господина Аспрухов към спорта и към неговото семейство.

Имал си честта да бъдеш в класа на Мастъра, който всички много обичаме. Теб дори те наричат „Младия Стефан Данаилов“. Откъде идва този прякор?

Не знам, да ти кажа честно. Нямам представа. Да, чувал съм това, но наистина не знам откъде е. Имаме сходен ръст и цветът на косата ни е сходен, не знам.

Според теб, щеше ли да ти каже „Браво, момче!“ или по-скоро „И да не вирнеш носа сега!“?

И да не вирнеш носа сега не е в калибъра на неговите заръки и на неговия речник, защото той от хората, които в най-хубавия смисъл на думата държеше на балансирано вирнатите носове, защото самочувствието е нещо, което може да ти помогне в една публична работа.

Какво ще посъветваш младите актьори, които мечтаят за големи роли и участие в значими проекти като този?

Сериозна отговорност е да посъветваш някого нещо, аз не се чувствам в позицията да имам възможността да посъветвам когото и да е в каквато и да е посока, камо ли младите и подрастващи артисти. Аз самият се старая да работя коректно, постоянно и дисциплинирано. Надявам се това да дава отражение, а съвет не бих могъл да отправя към никой.

За финал - какво ще пожелаеш на читателките на Edna.bg?

С удоволствие ще им пожелая и ще ги приканя да гледат филма ,,Гунди - легенда за любовта“ от 18 октомври в кината.

Вижте кадри от филма ,,Гунди - легенда за любовта"

 

Още от рубриката Edna.bg пита: 

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти

Не просто футбол