Кралица Маргрете II е болница след инцидент в дома си

Датската кралица Маргрете II, която абдикира преди близо година, беше приета в болница след падане в дома си. Инцидентът се е случил в замъка Фреденсборг, северно от Копенхаген, късно вечерта. След падането, 84-годишната Маргрете е откарана в университетската болница на столицата за медицинско наблюдение.

Според датските медии, кралицата е в стабилно състояние и няма сериозни наранявания, но лекарите предпочитат да я държат под наблюдение. От кралския дворец съобщават, че Маргрете ще остане в болницата още няколко дни, докато се уверят, че няма усложнения. Заради инцидента бе отменено нейното участие в планирано събитие по повод 75-годишнината на катедрата по археология в университета в Орхус.

Кралица Маргрете II, която е известна със своя интерес към културата и науката, отдавна е свързана с археологията. Тя е изучавала праисторическа археология в Копенхагенския университет и неведнъж е споделяла, че ако не беше монарх, щеше да избере професията на археолог.

Абдикирала през януари 2024 г., кралица Маргрете е първият датски монарх от близо 900 години насам, който предава трона на своя наследник приживе. След 50-годишно царуване тя се оттегли и остави управлението на своя син, престолонаследника принц Фредерик, който днес е крал Фредерик X. Въпреки това, кралицата продължава да бъде обичана фигура в Дания, запомнена с модернизирането на монархията и силната си връзка с датския народ.

52 години на трона: поглед към управлението на датската кралица Маргрете Втора

Маргрете се възкачва на престола на 31-годишна възраст през 1972 г. след кончината на баща си, крал Фредерик IX, и остава символ на стабилност през годините на своето царуване.

Прочетете още: 

Кралица Маргрете II е болница след инцидент в дома си

Кралски новини

Известни

Кралица Маргрете II е болница след инцидент в дома си

Датската кралица Маргрете II, която абдикира преди близо година, беше приета в болница след ...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти