Коя е Гризелда Бланко - наркокралицата, от която гангстерите се страхуваха

Гризелда Бланко, известна като „Кръстницата на кокаина“, La Madrina („Кръстницата“), La Jefa („Шефката“) и Черната вдовица, е безмилостна наркокралица, чието властване на криминалната сцена в Колумбия продължава цели пет десетилетия.

Тя е известна с иновациите си в трафика на наркотици, като дори отваря собствена фабрика за бельо, за да създаде бельо със скрити джобове за жени контрабандисти, за да пренасят тайно кокаин. Властите вярвали, че тя стои зад стотици убийства, включително на тримата ѝ съпрузи.

Тя е била толкова горда с начина си на живот, че дори е кръстила един от четиримата си синове на легендарния измислен гангстер Майкъл Корлеоне.

„Не мисля, че фактът, че тя е жена, която се опитва да докаже нещо, има нещо общо с насилственото ѝ поведение. Просто мисля, че е присъщо за Гризелда Бланко. Това се отнася към нейния живот, начина, по който е възпитана. Тя е просто жесток човек“, казва пред Maxim през 2008 г. бившият агент на Американската администрация за борба с наркотиците (DEA) Боб Паломбо, който разследва Гризелда в продължение на години.

След като научава тънкостите на бизнеса в Ню Йорк, Гризелда става ключов играч на наркосцената през 70-те години в Маями, която включва и небезизвестния Пабло Ескобар. Докато се въртят слухове за възможна връзка между тях, той всъщност се страхува от нея. „Единственият мъж, от когото се страхувах, беше жена на име Гризелда Бланко“, твърди Ескобар, според BBC.

Гризелда, чиито образ вече е бил пресъздаван от Катрин Зита-Джоунс във филма "Кокаинова кръстница" от 2017 г., съвсем наскоро беше изиграна и от София Вергара в лимитирания сериал на Netflix "Гризелда", който дебютира на 25 януари 2024 г.

Легендите и митовете за Кокаиновата кръстница са почти безкрайни, но има какво да се научи за нейния живот и престъпления. Ето всичко, което трябва да знаете за Гризелда Бланко, включително нейното издигане на власт, нейното семейство и нейната смърт.

Коя е Гризелда Бланко?

Гризелда Бланко е родена в Картахена, Колумбия, на 15 февруари 1943 г., според испанския вестник El País. Тя се премества в Меделин, Колумбия с майка си като дете.

Престъпният живот на Гризелда започва в ранна възраст. Съобщава се, че когато е била на 11 години, Гризелда е отвлякла малко момче и го е убила, след като богатите му родители не са платили откуп, пишат от Vice. Според изданието на следващата година тя се е насочила към проституция и джебчийство. Като 13-годишна тя живее с предполагаемия сводник и фалшификатор на документи Карлос Трухильо, който става първият ѝ съпруг.

Гризелда и Трухильо имат трима сина, но бракът им не продължил дълго. Според Vice, двойката имала разногласия относно тяхната процъфтяваща престъпна империя, което накарало Гризелда да се разведе с Трухильо и по-късно да го убие.

През 60-те години на миналия век тя премества семейството си в Куинс, Ню Йорк, с втория си съпруг, трафиканта на кокаин Алберто Браво, прикривайки престъпните си доходи чрез неговата компания за внос на дрехи, пишат още от Vice. Именно по това време Гризелда отваря собствена фабрика за дамско бельо в Колумбия, която създава дрехи със скрити джобове за контрабанда на наркотици.

До 1975 г. тяхната нелегална работа вече е известна като организацията Алберто Браво и когато властите почукват на вратата им, Гризелда и Браво са сред 150-те арестувани, според The New York Times. Бизнесът им се смята за "най-голямата колумбийска организация за наркотици, разкривана някога". В крайна сметка те биват обвинени в заговор за производство, контрабанда и разпространение на кокаин в САЩ, пишат от CNN.

Обвинението идва, след като Гризелда и Браво бягат от федералните следователи обратно в Колумбия, където планират да продължат бизнеса си. След като се завръщат обаче, се твърди, че Гризелда и Браво влизат в престрелка. Според Maxim наркокралицата го застрелва до смърт, а самата тя оцелява след куршум в стомаха. След жестоката и кървава раздяла Гризелда поема контрола върху цялата им операция с кокаина.

През 1978 г. тя се жени за третия си съпруг, Дарио Сепулведа, от когото ражда сина си Майкъл Корлеоне Бланко, кръстен на героя от филма "Кръстника". Триото тайно се завръща в САЩ и се установява в Маями, Флорида. Гризелда продължава управлението над своя картел, както и привидно безкрайната си серия от убийства.

Най-позорното убийство е престрелка през юли 1979 г. в мол, при която двама от наемните убийци на Гризелда ликвидират германеца Хименес Панесо и неговия бодигард Хуан Карлос Ернандес, и раняват няколко други, според NBC Miami. Съобщава се, че Панесо е участвал в търговията с наркотици в Колумбия.

Какви са престъпленията на Гризелда Бланко?

След десетилетие на бягство от закона, Гризелда е арестувана в Ървайн, Калифорния през февруари 1985 г. Според уебсайта на ООН за наркотиците и престъпността, когато служители на DEA са я спрели, тя им е дала фалшиво име и фалшиви документи. В крайна сметка била осъдена на 15 години затвор и глоба от 25 000 долара от съдебните заседатели.

Докато излежава федералната си присъда в Ню Йорк, щатът Флорида обвинява Гризелда в три убийства от първа степен. Делото обаче бива отхвърлено, след като главният свидетел на прокуратурата, привърженикът на Гризелда Хорхе Аяла, правил телефонен секс със секретарките на прокурора на окръг Маями-Дейд, пишат от The Tampa Bay Times.

Специалните прокурори в Орландо поемат случая през 1999 г. и Гризелда се признава за виновна за две убийства, съобщават от The New York Post. Тя е осъдена на 20 години затвор, които трябва да излежи едновременно с нейната федерална присъда от 15 години, според Vice.

Помощник прокурорът на САЩ Стивън Шлезингер, който преследва Гризелда, смята, че тя е извършила и поръчала много повече убийства от трите, в които е обвинена.

„Със сигурност са десетки. Тук нямаме представа колко убийства е поръчала в Колумбия“, казва Шлезингер пред The Miami Herald. „Тя беше пълен социопат. Убиваше хора на секундата. Убиваше всеки, който не ѝ харесва, заради дълг, защото се е прецакала пратка или просто защото не ѝ допада начинът, по който я гледат."

Гризелда е освободена от затвора през 2004 г. и е депортирана в Колумбия, където живее до края на живота си.

Кои са съпрузите на Гризелда Бланко?

Гризелда се омъжва за първия си съпруг Карло Трухильо като тийнейджърка в Колумбия. След като се развеждат, Гризелда го убива.

Вторият съпруг на Гризелда, Алберто Браво, ѝ помага да развие своята кокаинова империя в САЩ и живее с нея в Куинс в края на 60-те години. След като научават, че федералните агенти са ги набелязали при разследване през 1975 г., Гризелда и Браво заминават за Колумбия, където в крайна сметка влизат в престрелка по време на спор за техния бизнес - само Гризелда оцелява.

Гризелда се жени за третия си съпруг, Дарио Сепулведа, през 1978 г. Двамата посрещат сина си, Майкъл Корлеоне Бланко, в Колумбия през същата година, преди тихо да се преместят в Маями. Според Miami New Times Гризелда е убила Сепулведа през 1983 г. До този момент двойката се е отчуждила след изневяра и несъгласие относно попечителството.

Вестникът твърди, че Гризелда винаги е искала Майкъл до себе си, докато Сепулведа искал да изпрати сина им на училище. Когато тя отхвърля молбата му, Сепулведа води Майкъл в Колумбия, където наркокралицата ги открива. Съобщава се, че Гризелда е застреляла Сепулведа в колата му с Майкъл, седнал точно до него. Тогава 5-годишното дете било върнато на майка си обратно в САЩ.

Как загива Гризелда Бланко?

Гризелда е застреляна в Меделин, Колумбия, на 3 септември 2012 г. Тя била пред месарница, когато маскиран мъж я прострелва два пъти в главата, след което потегля с мотоциклет, съобщават от The Miami Herald. Органите на реда казват пред вестника, че вече са смятали Гризелда за мъртва от години.

„За всички нас е изненадващо, че тя не е била убита по-рано, защото си създаде много врагове“, казва бившият детектив от отдел „Убийства“ в Маями Нелсън Андреу. „Когато убиеш и нараниш толкова много хора, е само въпрос на време да те намерят и да се опитат да изравнят резултата.“

Съобщава се, че по време на убийството ѝ тя е била с бременната си снаха, която е останала невредима.

Гризелда е на 69 години, когато загива. От Miami Herald съобщават, че нейната снаха била в колата им по време на стрелбата и след като Гризелда издъхва, тя поставя Библията на гърдите на наркокралицата.

Бившият романтичен партньор на Гризелда, Чарлз Козби, казва пред изданието, че тя открива религията в по-късните си години, добавяйки: „В същото време не можете да донесете Библията на престрелка“.

Къде са днес синовете на Гризелда Бланко?

Гризелда има четири деца. Тя и първият ѝ съпруг Трухильо имат трима сина: Убер Трухильо, Диксън Трухильо и Освалдо Трухильо. Гризелда ражда най-малкия си син Майкъл Корлеоне Бланко от третия си съпруг Сепулведа.

Най-забележителното е, че Майкъл става риалити звезда в предаването Cartel Crew на VH1, в което той твърди, че е започнал да работи за кокаиновия бизнес на майка си, когато е бил на 12 години. След ареста на Гризелда през 1985 г. той води спокоен и усамотен живот с роднини, пътувайки между Колумбия и САЩ и отсядайки близо до затвора на майка си в Калифорния, според Miami New Times.

След смъртта на Гризелда през 2012 г. той решава да промени посоката си в живота и да не следва нейните стъпки. Съобщава се, че Убер, Дикс и Освалдо са били убити още преди Майкъл да навърши пълнолетие поради участието им в престъпния семеен бизнес.

„Когато получих това телефонно обаждане и разбрах, че майка ми е мъртва, разбрах, че предишният ни картелен начин на живот е напълно приключил. Трябваше да направя избор точно тогава и там“, казва той пред PEOPLE през 2019 г.

Майкъл продължава: „Трябваше да се развия и да стана различен човек, за да прекъсна тази връзка, така че децата ми да не трябва да живеят живота, който живях аз. Не беше лесно и до ден днешен ми е много трудно."

Днес Майкъл притежава лайфстайл марката Pure Blanco. Що се отнася до присъствието на майка му в поп културата, той е работил по няколко проекта за нея, но наскоро стана ясно, че съди стрийминг платформата Netflix и актрисата София Вергара, твърдейки, че неговата „частна художествена литературна творба“ е била открадната за целите на сериала.

За още полезнa и любопитна информация, харесайте страницата нa Edna.bg във Facebook ТУК, последвайте ни в Instagram ТУК, намерете ни в TikTok ТУК.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти