Камила се противопостави на Чарлз, причината е болестта му

В историческа промяна към по-голяма прозрачност, крал Чарлз III взе безпрецедентното решение по-рано тази година да разкрие публично здравословните си проблеми, въпреки първоначалното противопоставяне на кралица Камила. 75-годишният монарх се подложи на лечение за увеличена простата през януари, преди да обяви през февруари, че е диагностициран с рак. Това разкриване, въпреки че срещна известна съпротива в кралското домакинство, бележи нова ера в подхода на монархията към здравните въпроси.

Тези 10 храни са забранени за крал Чарлз

Решението на крал Чарлз да разкрие медицинското си състояние не беше взето леко. Според биографа Робърт Джобсън, автор на "Our King: Charles III: The Man and the Monarch Revealed", кралица Камила първоначално е била против идеята здравните проблеми на краля да бъдат публично достояние. Съобщава се, че тя смята, че такава лична информация трябва да остане поверителна, чувство, което традиционно се поддържа от кралското семейство. Крал Чарлз обаче беше решителен. Той вярва, че като споделя опита си, може да даде пример и да насърчи други мъже, изправени пред подобни здравословни проблеми, да потърсят навременна медицинска помощ.

28 неща, които крал Чарлз може, а ти не

Въздействието на съобщението на краля беше незабавно и дълбоко. След разкриването му, Националната здравна служба (NHS) в Англия отбеляза драматичен скок в онлайн търсенията, свързани със здравето на простатата. Уеб страницата на NHS England за доброкачествено уголемяване на простатата регистрира над 26 000 посещения само за 48 часа, което е значително увеличение от среднодневните 1400 посещения. Този отговор подчерта интереса и загрижеността на обществеността за здравето на краля, както и потенциалното животоспасяващо влияние на неговата откритост.

Крал Чарлз, принц Уилям, принц Джордж усмихнати до уши на фона на кралските бури

Джобсън предполага, че прозрачността на крал Чарлз може да е била повлияна от предизвикателствата, пред които са били изправени покойните му родители, кралица Елизабет II и принц Филип. И двамата имаха здравословни проблеми в по-късните си години, но липсата на ясна комуникация от Двореца често водеше до широко разпространени спекулации и фалшиви доклади. За разлика от това, решението на крал Чарлз да бъде предстоящо относно състоянието му се възприема като проактивна стъпка, която може да предотврати подобни слухове и дезинформация.

Кралска диета: Ето любимите храни на крал Чарлз

Изборът на краля да говори открито също намери отзвук в кралското семейство. По-специално, неговата снаха, принцесата на Уелс, обяви собствената си диагноза рак през март чрез видео съобщение. Източници, близки до семейството, разкриха, че 42-годишната принцеса Кейт е намерила утеха в подкрепата и разбирането, които крал Чарлз е получил след разкриването му. Връзката между краля и принцеса Кейт, подсилена от общите им интереси в изкуството и културата, е допълнително задълбочена от тези споделени преживявания, според авторката Сали Бедел Смит.

9 нови разкрития за кралското семейство от биографията на Чарлз III

Решението на крал Чарлз да сподели здравните си премеждия не само насърчи по-тясна връзка с обществеността, но и в рамките на собственото му семейство. Действията му бяха широко оценени, като коментаторите отбелязаха, че той постави началото на нова ера на откритост и прозрачност по въпросите на кралското здраве. Докато британската монархия продължава да се развива, подходът на крал Чарлз може да създаде прецедент за бъдещите поколения.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти