In Memoriam: Почина Джон Мейъл

джон мейъл
Снимка: Getty Images

Джон Мейъл, британският блус музикант, чиято група беше тренировъчна база за Ерик Клептън, Мик Флийтууд и много други суперзвезди, почина на 90 години, съобщиха Vesti.bg.

В изявление на страницата на Мейъл в Instagram се казва, че той е починал в понеделник в дома си в Калифорния.

„Здравните проблеми, които принудиха Джон да прекрати епичната си кариера, най-накрая доведоха до мир за един от най-великите воини на пътя в света“, се казва в публикацията.

Мейъл е признат за подпомагане на развитието на английския възприятие на градския, чикагски стил ритъм енд блус, който играе важна роля във възраждането на блуса в края на 60-те години.

По различно време неговата група Bluesbreakers включва Клептън и Джак Брус, по-късно от Cream; Мик Флийтууд, Джон Макви и Питър Грийн от Fleetwood Mac, Мик Тейлър, който свири пет години с "Ролинг Стоунс", Харви Мандел и Лари Тейлър от Canned Heat и Джон Марк и Джон Алмънд, които сформират групата "Марк-Алмънд".

Въпреки че Мейъл така и не се доближи до славата на някои от своите знаменити възпитаници, той все още свиреше в края на 80-те.

„Никога не съм имал хитов запис, никога не съм печелил награда "Грами" и Rolling Stone никога не са правили парче за мен“, каза той в интервю за Santa Barbara Independent през 2013 г. „Все още съм ъндърграунд изпълнител“.

Мейъл често е наричан "бащата на британския блус", но когато се премества в Лондон през 1962 г., той се стреми да попие блус сцената, водена от Алексис Корнър и Сирил Дейвис.

Неговият албум от 1968 г. Blues from Laurel Canyon сигнализира за постоянно преместване в Съединените щати и промяна в посоката.

През 1982 г. той реформира Bluesbreakers, като набира Тейлър и Макви, но след две години съставът отново се променя.

През 2008 г. Мейъл обяви, че окончателно се оттегля от името Bluesbreaker, а през 2013 г. оглави John Mayall Band.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти