Днес говорим за сестри Стоеви - младите български надежди на Олимпиадата

Габриела и Стефани Стоеви са две от най-успешните спортистки в България през последните години и нямат нужда от допълнително представяне. Те имат участия на Летните олимпийски игри през 2016-а и 2020-а година, като двете печелят заедно златните медали на Европейските игри през 2015-а и 2023-а година в бадминтона, както и три златни отличия от Европейски първенства през 2018-а, 2021-а и 2022-а година. Имат и два сребърни медала от шампионатите на Стария континент през 2017-а и 2024-а година.

Двете сестри дадоха специално интервю за Gong.bg в навечерието на Олимпийските игри в Париж, в което разказаха за своята подготовка за големия форум, очакванията и целите си. Те споделиха също кои са били най-тежките и най-хубавите моменти през кариерата им до момента.

Габриела и Стефани Стоеви започнахa третото си участие на Игрите още в първия ден на състезанието, 27 юли. 

Да, допуснаха поражение от китайския тандем Лю Шън Шу и Тан Нин в драматичен мач от олимпийския турнир по бадминтон в Париж, но българската двойка показа, че е на нивото на третите в световната ранглиста, макар да отстъпиха в заключителната част на срещата с 1:2 гейма от Група Б.

Следващото предизвикателство на националните състезателки е американското дуо Ани Сюй и Кери Сюй. 

Вдъхновени от младите ни спортни надежди, нямаше как да не разкажем и на вас, читателките на Edna.bg, повече за тях и какво споделят лично.

Пред Gong.bg те споделят, че изобщо идеята им да се занимават с бадминтон стартира покрай тяхна обща приятелка. 

„Идеята започна покрай една наша обща приятелка. Тя тренираше бадминтон и ми каза: „Айде, идвай с мен в залата“. Аз казах „Добре“, на всичко се съгласявах, който ми каже нещо и аз веднага тръгвах. И покрай мен я дръпнах и сестра ми“, споделя Стефани.

„Да, аз тренирах три години спортни танци и един с майка ми отидохме да платим таксата в залата и треньорът тогава ми каза: „Айде, няма ли и теб да те взимаме да играеш?“. И до ден днешен няма да забравя моя отговор: „Какъв е този спорт? Кракът ми повече няма да стъпи!“. Ето - 23 по-късно не излизам от тази зала (смее се)“, казва Габриела.

Сестри Стоеви с втора среща в Париж
Снимка: start-photo.bg

А запитани какви са били изобщо като деца, отговарят:

„Много щури (смеят се)! Много забавни, постоянно играеха пред блока и не искаха да се прибират във вкъщи, дори когато ставаше много късно и тъмно навън, те искаха постоянно да са долу“, заявява Стефани.

„Много им се играеше навън“, допълва Габриела.

За спомените им от други Олимпиади, за надеждите им на тазгодишните игри, за най-сладките победи и още много - вижте в специалното интервю на Gong.bg във видеото горе

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти