Готвачът, който преобърна представите за кулинарията в света: Джейми Оливър на 42

Готвачът, който преобърна представите за кулинарията в света: Джейми Оливър на 42
Снимка: netinfo

Джеймс Тревър Оливър, известен като Джейми Оливър или Голият готвач е английски кулинар и телевизионен водещ.

Роден е на 27 май 1975 г. в Есекс.

В галерията ни тук можете да си припомните 16 полезни кулинарни съвета на Джейми Оливър за готвенето

Родителите му Тевор и Сали имат семеен ресторант „Крикетиърс“, в който Джейми помага в кухнята. На 16 години той напуска училище и започва да учи в „Уестминстър кейтъринг колидж“.

След като завършва, работи във Франция и в ресторанта на Антонио Карлучио в Лондон. По-късно Джейми попада в прочутото „Ривър кафе“, а скоро участва и във филм за него.

Не след дълго получава предложение за собствено телевизионно предаване и така се ражда „Голият готвач“, в което се дискутират основни факти за храната, а непринуденото поведение на водещия вдъхновява хората да готвят.

Скоро Джейми тръгва на път с шоуто си „Голият готвач“. Турнето продължава в Австралия и Нова Зеландия. Момчето се превръща в глобален феномен – готви за италианския министър-председател и за Тони Блеър на Даунинг Стрийт. В края на 2001 г. отваря учебен ресторант за млади хора, които не учат или не работят целодневно.

Предаването „Кухнята на Джейми“ се излъчва в 40 страни, а готварската книга се радва на огромен успех. През 2004 г. Джейми се връща в училище, за да учи и да мотивира децата и работниците в кухнята да готвят и да се хранят здравословно.

Снимка: netinfo

След този феноменален успех Джейми започва да развива и търговския си нюх. Той прави името си марка, която работи безотказно за него, разработва дизайн на прибори за хранене за компания „Чърчил Чайна“.

Създава своя серия италиански луксозни храни, които се продават в цял свят. От 2004 г. успешно отглежда плодове, зеленчуци и подправки в оранжерията си в Есекс. Новата му книга отразява любовта му към органичното хранене.

В галерията ни тук можете да си припомните 16 полезни кулинарни съвета на Джейми Оливър за готвенето

През есента на 2007 г. Джейми Оливър създава верига луксозни италиански ресторанти, наречени „Джеймс италиан“. 

През 2003 година е награден с Орден на Британската империя. В България са излъчвани предаванията му „Вкуснотиите на Оливър“ и „Вкусът на Великобритания“. През 2010 печели наградата TED.

Снимка: netinfo

Освен готвач, Оливър е барабанист на групата Scarlet Division, която той основава през 1989 г.

Джейми е щастливо женен мъж за съпругата си Джулиет, с която имат цели 5 деца: Попи Хъни Роузи (р. 2002), Дейзи Бу Памела (р. 2003), Петъл Блосъм Рейнбоу (р. 2009), Бъди Беър Маурис (р. 2010), and Ривър Рокет (р. 2016).

В галерията ни тук можете да си припомните 16 полезни кулинарни съвета на Джейми Оливър за готвенето

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти