Елица Тодорова празнува рожден ден! Ето какво се случва с певицата днес

Днес Елица Тодорова, една от най-известните и талантливи български народни певици и перкусионисти, празнува своя рожден ден. Елица не само остава в сърцата на българите със своите музикални изпълнения, но и продължава активно да развива своето творчество и да предава знанията си на новите поколения.

Родена във Варна, Елица Тодорова започва своето музикално образование в Музикалното училище „Добри Христов“, където специализира ударни инструменти, след което завършва и Музикално училище „Филип Кутев“ в Котел със специалност народно пеене. Нейната страст към музиката и изключителен талант я отвеждат на световната сцена, където тя става истински посланик на българската култура.

През 2007 г., заедно с партньора си Стоян Янкулов (Стунджи), тя печели националната селекция за Евровизия с песента „Вода“ – изпълнение, което успява да завладее сърцата на зрителите и да класира България на престижното пето място на финала в Хелзинки. Шест години по-късно, дуото отново представя страната ни на Евровизия 2013 с песента „Само шампиони“, която допълнително затвърждава тяхната популярност и любовта на публиката към тях.

Елица е известна не само с уникалния си глас и виртуозно свирене на ударни инструменти, но и с иновациите си в етномузиката. Тя създава различни музикални инструменти, като „Космическо дърво“, „Олимпийският барабан на България“ и „Барабан-Пирамида“, които обогатяват традиционната музика с модерни елементи и привличат вниманието на международната сцена.

Днес Елица Тодорова продължава активно да работи в музикалната сфера, като споделя своя опит и талант с младите музиканти. През 2023 година тя стартира майсторски класове във Варна, които продължават и през 2024 година. В момента тя обучава 30 ученици на възраст от 5 до 28 години на тарамбуки и народно пеене. 

На 24 май тази година Елица представи своята нова книга „Космически песни“, която съдържа 50 нотирани народни песни, разкази за свещени и енергийни места в България, както и за нейните постижения в 42 държави, където е представяла страната ни. Книгата предлага и поглед върху най-добрите барабанистки и азиатските майстори на ударни инструменти, които вдъхновяват Елица в нейното творчество.

Вижте прекрасната Елица Тодорова днес!

Елица Тодорова продължава да бъде вдъхновение за младите музиканти и символ на българската музикална традиция, която успешно съчетава с модерни елементи. С всяка своя стъпка тя доказва, че музиката няма граници и че чрез нея може да се предаде духа и енергията на едно цяло поколение.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти