Добре изживян живот: Да си припомним знаковите роли на Доналд Съдърланд

Доналд Съдърланд, брилянтният филмов и телевизионен актьор, чиято дълга кариера се простира от филми като „MASH“ до „Игрите на глада“, почина. Той беше на 88.

Кийфър Съдърланд, синът на актьора, потвърди смъртта на баща си в четвъртък. Не бяха налични допълнителни подробности.

„Аз лично смятам, че това е един от най-важните актьори в историята на киното“, каза Кийфър Съдърланд в X. „Никога не се е плашил от роля, добра, лоша или грозна. Той обичаше това, което правеше и правеше това, което обичаше, и човек никога не може да иска повече от това."

Как се промени актьорът Доналд Съдърланд през годините

Високият и мършав канадски актьор с усмивка, която можеше едновременно да изглежда и сладка, и дяволита, беше известен с нестандартни герои като Хоукай Пиърс в „MASH“ на Робърт Олтман, командир в „Героите на Кели“ или убития с камъни професор в „Къщата на животните“.

Преди да започне дългата си кариера като уважаван холивудски актьор, Съдърланд олицетворява непредсказуемото кино от 70-те години.

През десетилетията Съдърланд показа гамата си в по-обуздани, но все още ексцентрични роли като тази в "Обикновени хора" на Робърт Редфорд и "JFK" на Оливър Стоун. Една от последните му големи роли е на злодея във филмите "Игрите на глада". Той никога не се пенсионира и работи редовно до смъртта си. През ноември трябваше да излязат мемоарите му.

„Обичам да работя. Страстно обичам да работя“, каза Съдърланд на Чарли Роуз през 1998 г. „Обичам да усещам как ръката ми влиза в ръкавицата на някой друг герой. Чувствам огромна свобода – времето спира за мен. Не съм толкова луд, колкото бях преди, но все още съм малко луд."

Роден в Сейнт Джон, Ню Брънзуик, Доналд Макникъл Съдърланд е син на продавач и учител по математика. Израснал в Нова Скотия, той вече има собствена радиостанция на 14-годишна възраст.

„Когато бях на 13 или 14, наистина мислех, че всичко, което чувствам, е погрешно и опасно и че Бог ще ме убие за това“, каза Съдърланд пред The ​​New York Times през 1981 г. „Баща ми винаги казваше: „Дръж си устата затворена, Дони, и може би хората ще си помислят, че имаш характер."

Съдърланд започва като студент по инженерство в университета в Торонто, но преминава към изучаването на английски език и започва да играе в училищни театрални постановки. Докато учи в Торонто, той се запознава с Лоис Хардуик, амбициозна актриса. Женят се през 1959 г. и се развеждат седем години по-късно.

След дипломирането си през 1956 г. Съдърланд посещава Лондонската академия за музикални и драматични изкуства, за да учи актьорско майсторство. Започва да се появява в пиеси на Уест Енд и в британската телевизия. След като се мести в Лос Анджелис, той продължава да се лута, докато поредица от военни филми не променя траекторията му.

Първият му американски филм е "Мръсната дузина" (1967), в който играе психопатичния Върнън Пинкли. През 1970 г. излизат както проследяващият Втората световна война "Героите на Кели", така и "MASH", всепризнат хит, който изстрелва Съдърланд до статута на звезда.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by @edgarwright

„Има повече предизвикателства в ролите на героите“, казва Съдърланд пред The ​​Washington Post през 1970 г. „Има дълголетие. Един добър актьор може да покаже различно лице във всеки филм и да не отегчава публиката.“

Ако Съдърланд беше поискал, Олтман щеше да бъде уволнен от „MASH“. Той и колегата му Елиът Гулд били недоволни от неортодоксалния импровизационен стил на режисьора и се борили да го сменят. Но филмът се наложил въпреки всички очаквания и Съдърланд се идентифицира лично с неговото антивоенно послание. Откровено против войната във Виетнам, Съдърланд, актрисата Джейн Фонда и други основават Free Theatre Associates през 1971 г. Забранени от армията поради политическите си възгледи, те изнасят представления в близост до военни бази в Югоизточна Азия през 1973 г.

Кариерата на Съдърланд достига своя връх през 70-те години на миналия век, когато той участва във филми на най-добрите режисьори на епохата - дори и те да не са вършили винаги най-добрата работа с него. Съдърланд, който често казваше, че смята, че е в служба на режисьорската визия, работи с имена като Федерико Фелини, Бернардо Бертолучи, Клод Шаброл и Джон Шлезинджър.

Едно от най-добрите му изпълнения идва като детектив в "Клут" на Алън Пакула (1971). По време на снимките на филма той се запознава с Фонда, с която има тригодишна връзка, която започва в края на втория му брак с актрисата Шърли Дъглас. След като се женят през 1966 г., той и Дъглас се развеждат през 1971 г.

Съдърланд има близнаци от Дъглас, които се раждат през 1966 г.: Рейчъл и Кийфър, който е кръстен на Уорън Кийфър, сценарист на първия филм на Съдърланд, "Замъкът на живите мъртви".

През 1974 г. актьорът започва да живее с актрисата Франсин Расет, с която остава завинаги. Двамата имат три деца заедно: Роуг, роден през 1974 г. и кръстен на режисьора Николас Роуг („Не гледай сега“); Росиф, роден през 1978 г. и кръстен на режисьора Фредерик Росиф; и Ангъс Редфорд, роден през 1979 г. и кръстен на Робърт Редфорд. 

Именно Редфорд беше този, който, за изненада на някои, избра Съдърланд за ролята на бащата в режисьорския му дебют от 1980 г. „Обикновени хора“. Драмата на Редфорд за красиво семейство от предградията, унищожено от трагедия, е категоричен успех - печели четири Оскара, включително за най-добър филм.

Съдърланд беше пренебрегван от Академията за филмово изкуство и наука през по-голямата част от кариерата си. Той никога не е бил номиниран за награда, но му беше връчен почетен Оскар през 2017 г. Той обаче спечели Еми през 1995 г. за телевизионния филм „Гражданинът Х“ и е номиниран за седем Златни глобуса (включително за изпълненията си в „MASH“ и „ Обикновени хора"), печелейки две - отново за "Гражданинът X" и за телевизионния филм от 2003 г. "Пътят към войната".  

Има кратка, но запомняща се роля в "JFK" на Оливър Стоун (1991). Той отново влиза в образа на баща за Редфорд в неговия филм от 1993 г. "Шест степени на разделение". Изиграва и треньора Бил Бауърман в "Без предел" от 1998 г.

През последното десетилетие Съдърланд все повече работи в телевизията, най-запомнящо се в „Пътят към войната“ на HBO, в който играе Кларк Клифърд, министър на отбраната на президента Линдън Джонсън.

Как се промени актьорът Доналд Съдърланд през годините

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти