Цветана Манева: "Наричам себе си особен случай и искам още!"

Специалната награда на София за култура бе връчена вчера по повод празника на София на невероятната Цветана Манева. Актриса, която и до днес продължава активно да работи за развитието на българското кино, театър и култура. В своите думи Цветана Манева заяви:

„Най-много признание, откровено отношение има в един момент на финалната част и всички очакват да се зарадвам, но аз го заслужавам – аз наричам себе си особен случай, към това съм се стремяла да бъда особен случай и успявам да събера сили и да се радвам на това, че съм на 80-т години и да ви призная станах „лакома“, сега искам още.“

Актрисата получи статуетка, дело на Георги Чапкънов, реплика на статуята "Света София".

9 неща, които не знаете за голямата Цветана Манева

По време на церемонията бяха раздадени общо 13 отличия в различни категории. Наградата на журито бе присъдена на Захари Карабашлиев за романа му "Рана". Носител на наградата за литература е Виктор Топалов за книгата "Кварталът на писателите: Пътеводител на "Бохемска София".

Стоян Радев бе отличен в категория "Театър" за режисурата на спектаклите "И ние играем Ромео и Жулиета", "Три версии на живота", "Боже мой", "Джъмпти" и "Издишване" в столични театри.

Незабравимите роли на Цветана Манева

За визуално-пластични изкуства наградата получи Галина Димитрова - Димова за Международна изложба съвременно изкуство "Като шепот (Поетично политическо) в СГХГ.

В категория "Фотография" носител на приза е Радослав Свирецов. Той бе отличен за благотворителната изложба "Купи изкуство, дари бъдеще на дете" в галерия книжарница "София Прес". Стефан Командарев получи отличието в категория "Кино" за игралния филм "Уроците на Блага".

Екипът, реставрирал Централните хали в София, бе отличен в категория "Архитектура, опазване на културното наследство и естетизация на градската среда".

Носител на приза за музика е екип на къща-музей "Панчо Владигеров" под ръководството на директор Надя Сотирова - за цикъла концерти "По Владигеровски", филмова поредица "Докосване" и други културни събития, посветени на 125-годишнината от рождението на проф. Панчо Владигеров.

 

 

 

 

Прочетете още: 

Цветана Манева:

БГ звезди

Известни

Цветана Манева: "Наричам себе си особен случай и искам още!"

Специалната награда на София за култура бе връчена вчера по повод празника на София на невероятна...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти