Честит рожден ден на Нина Николина! Знаехте ли тези 5 факта за нея?

Нина Николина, с истинско име Николина Димитрова Попова, е българска певица, текстописец и композитор. Музиката ѝ съчетава модерно звучене с елементи на български фолклор, джаз и латино. Родена на 25 юни 1975 г. във Враца, Нина започва музикалното си образование в Музикалното училище в Плевен и продължава в Академията за музикално и танцово изкуство в Пловдив. Там се дипломира с две специалности – „Дирижиране на народен хор и оркестър“ и „Музикална педагогика“.

Кариерата на Нина започва още в ранна възраст. През 1996 г. записва първия си албум, а от 1997 до 2000 г. е част от Ку-ку бенд и работи в предаването „Хъшове“. През 1999 г. издава втория си албум „Слънчоглед“, който включва 15 народни песни от различни краища на България. Песента „Камене ми дрънка“, записана в дует с турския изпълнител Акън, се превръща в хит.

Знаехте ли тези 5 факта за Нина Николина?

През 2001 г. Нина издава албума „С отворени очи“, от който песента „Нека вали“ се превръща в един от най-големите ѝ хитове. През април 2002 г. е номинирана за изпълнителка на годината на телевизия ММ и провежда двуседмично турне в Нидерландия. През декември същата година издава сингъла „Три тайни“ и е избрана за изпълнителка на годината в предаването „Мело ТВ Мания“.

През 2003 г. Нина записва песента „Ти“, която става най-излъчваната песен по българските радиостанции и седем седмици е начело в класацията „Българският топ 100“. Песента печели наградите на БГ радио за най-добра песен и най-добър видеоклип. През 2004 г. получава наградите на телевизия ММ за „Най-добра изпълнителка“, „Най-добра поп песен“ и „Най-добър видеоклип“.

През 2005 г. участва в Българската песен на Евровизия с песента „Не мога“, която оглавява музикалните класации. През 2008 г. заедно с Калин Вельов записва албума „Абсент“, който е повлиян от фламенко, бразилска, карибска и аржентинска музика. През 2012 г. е част от шоу-спектакъла „Големанов“ с Берковската духова музика.

През 2017 г. Нина прави дебюта си в киното с филма „Белгийският крал“, в който играе ролята на народната певица Ана. Филмът е представен в над 50 държави и печели Гран при на кинофестивала в Одеса. Заедно с Държавната опера Русе реализира проекта „Класика и традиция“, а концерт-спектакълът „Любовни народни песни“ представя нов репертоар, специално подготвен за деня на влюбените Свети Валентин.

Знаехте ли тези 5 факта за Нина Николина?

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти