Александрина Пендачанска на 54: Ето защо избра да стане оперна певица!

Александрина Пендачанска е родена е на 24 септември 1970 година в София. Пендачанска е македонска българка, по произход от Скопие.  Дъщеря е на оперната певица Валерѝ Попова и на музиканта Иван Пендачански. По майчина линия е внучка на диригента и цигулар Саша Попов. Завършва Националното музикално училище „Любомир Пипков“. Започва да свири на пиано на 5-годишна възраст и завършва Националното музикално училище с пиано и пеене. Неин вокален педагог е майка ѝ – международно признатият сопран Валери Попова.

Пендачанска дебютира на 17-годишна възраст, а на 19 печели конкурса „Антонио Дворжак”, Международния вокален конкурс в Билбао и Певческия конкурс на Южноафриканския университет UNISA в Претория.

Тя е на 19, когато дебютира като Лучия ди Ламермур в Билбао. Широкият ѝ гласов диапазон я води към репертоар, който включва повече от 60 роли – от ранна музика (Попея, Агрипина) до 20 век (Саломе, Хризотемида), от белкантото и Верди (Семирамида, Ермионе, Алаида, Елизабета, Луиза Милер, Еболи) до Бетовен (Фиделио), Бизе (Кармен) и Вагнер (Кундри).

Преди няколко години в интервю за БНТ оперната дива споделя защо е тръгнала по пътя на класическата музика и оперното пеене. 

Тя си спомня, че заради партията на Тоска е искала да стане оперна певица. Обяснява това с факта, че майка ѝе учила Тоска, когато тя е била на 12-13 години и е слушала запис на изпълнение на Мария Калас.

Пендачанска разказва, че живее с образа на майка си Валери Попова и спомена за нейната Тоска. Тя сега върви по нейните стъпки на сцената, като гримьорната и гримьорката на майка ѝ сега са на Александра. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти