Ако Чарлз вече го няма: Ето какво ще се случи с Камила

В сложния и обвързан с традиции свят на британските кралски особи ролите и титлите на нейните членове са от голямо значение. Тъй като сега царува крал Чарлз III, съпругата му Камила носи титлата кралица - консорт. Естествено обаче възникват въпроси относно бъдещата й роля, ако крал Чарлз почине преди нея. Нека проследим йерархията и какво ще се случи с Камила, ако крал Чарлз почине първи.

Голямото завръщане на Кейт Мидълтън

Ролята на Камила като кралица - консорт

Като кралица - консорт, основните задължения на Камила са да подкрепя съпруга си в кралските му ангажименти и да изпълнява публични ангажименти за благотворителните организации, които подкрепя. Според Бъкингамския дворец, „Нейно Величество Кралицата (бивша Н. В. Височество херцогинята на Корнуол) подкрепя своя съпруг, бивш принц на Уелс, сега Негово Величество Краля, при изпълнението на работата и задълженията му.“

Линията на наследяването

Камила, въпреки титлата си, не е в линията за наследяване на британския трон. Британската монархия следва стриктни наследствени линии и са включени само тези с кръвна линия Уиндзор. Следователно, ако крал Чарлз умре преди Камила, тя няма да се възкачи на трона.

Линията на наследяване диктува, че най-големият син на крал Чарлз III, принц Уилям, ще бъде следващият по ред да стане крал. Това остава в съответствие с принципите на наследствената монархия, където короната преминава към следващия отговарящ на условията кръвен роднина.

13 щастливи момента на Уилям и Кейт преди болестта

Титлата "вдовстваща кралица"

След смъртта на крал Чарлз титлата на Камила ще се промени от кралица - консорт на вдовстваща кралица. Тази титла традиционно се дава на вдовицата на краля. Последният човек, който носи тази титла, беше кралица Елизабет, кралицата майка, съпруга на крал Джордж VI и майка на кралица Елизабет II. Като вдовстваща кралица Камила ще запази кралския си статут, но без суверенните правомощия или задължения, свързани с управляващия монарх.

Правомощия и задължения на вдовстващата кралица

Като вдовстваща кралица, Камила няма да притежава никаква суверенна власт, включително политическо или военно влияние. Нейната роля ще бъде по-скоро церемониална, поддържайки обществените си ангажименти и благотворителна дейност, без да упражнява властта на трона.

Операция Мостът Менай

Когато крал Чарлз умре, ще бъде активиран специфичен план за извънредни ситуации, известен като операция „Мост Менай“. Това е протокол, подобен на операция "Лондонски мост", която беше задействана след смъртта на кралица Елизабет II. Този план очертава процедурите за прехода на короната и периода на траур.

Наследство и бъдеще

След смъртта на крал Чарлз, принц Уилям ще стане новият крал. Неговата съпруга, Катрин, принцеса на Уелс, ще поеме ролята на кралица-консорт Катрин, продължавайки наследството на британската монархия. Планът за наследяване гарантира, че преходът на властта остава плавен и в рамките на семейната линия.

Сладките общи моменти на принц Луи и принцеса Шарлот от коронацията

Възможни бъдещи кралици

Поглеждайки по-далеч в бъдещето, следващата възможна царуваща кралица би била принцеса Шарлот, която е трета в линията на наследяване след баща си, принц Уилям, и по-големия си брат, принц Джордж. Тази възможност обаче става по-отдалечена, ако принц Джордж има свои собствени деца, тъй като те биха предшествали принцеса Шарлот в линията на наследяване.

И така докато Камила в момента притежава титлата кралица-консорт, нейната роля ще се прехвърли на кралица-вдовица след смъртта на крал Чарлз, запазвайки кралския си статут, но без суверенна власт. Линията на наследяване твърдо поставя принц Уилям като следващия по ред да стане крал, гарантирайки продължаването на наследствената традиция на монархията.

Прочетете още: 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти