Чернобил, протести, сълзотворен газ и „Господари на ефира” - историите на Мия Димитрова и Яна Николова

В подкаста “30 години NOVA” Мия Димитрова и Яна Николова разказват за ситуациите на терен, за предизвикателствата в професията и повдигат завесата на работния процес зад кадър.

Ето 5 любопитни факта за Ники Дойнов

През 2013г. хиляди хора изразиха недоволството си срещу правителството на Пламен Орешарски и назначаването на Делян Пеевски за председател на ДАНС. “На всеки ъгъл се случваше нещо. Адреналинът до такава степен те удря, ти не мислиш за това дали е опасно, дали трябва да се пазиш. Изключително важно събитие. Тогава бяхме на терен от 19:00 ч. вечерта до 5:00 ч. сутринта. Именно тези събития са това, за което ние работим”, разказва Мия Димитрова за един от протестите “ДАНС with me”, който остава в историята като “Нощта на белия автобус”.

Прелестната Никол Станкулова на 36

“11 години по-късно имаме много поводи да се замислим къде са тези протести от тогава, защо сега не се случват, трябва ли да ги има”, допълва Мия.
Яна Николова е отразявала поредицата от протести в Атина, на които стотици хиляди гърци изразиха недоволството си, заради името “Македония” и настояваха страната да не се казва по същия начин. Протестите са бурни, между участниците има сблъсъци, а полицията използва сълзотворен газ, за да разцепи демонстрантите.

“Когато си на такова място ти не искаш да си на дистанция, така че да се пазиш. Целият този инстинкт за самосъхранение остава на заден план. Тук те води журналистическото любопитство - искаш да влезеш, да видиш какво се случва отпред”, разказва Яна.
“Не бяхме застанали между жандармерията и анархистите, защото би било много опасно”, допълва Николова.

Мия Димитрова разказва за филма “Истината на Чернобил”, който прави за 25-годишнината от аварията.
“Решението да отидем там беше мое. Започнахме организацията няколко месеца по-рано. Трябваше да получим военен достъп, това е 30-километрова военна зона. Бяхме в град Припят, за да снимаме кадри от високо. Останах за 25-30 минути на едно място, което се оказа с много висока радиация”, казва Мия.
Въпреки сериозните събития, които отразяват и двете, не липсват и моментите на живо, когато се случват и нелепи ситуации.

“По време на едно живо включване на Рождество Христово с коледарчета, Виктор Николаев препраща към мен и аз започвам с “Какво искаш, слушам те?”. Всъщност разговарях с някого от апаратната, а звукът идва със закъснение. Ето така бях в “Господари на ефира”, споделя с усмивка Яна.

Още от подкаста ,,30 години NOVA": 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти