Макар добре зареденият килер или шкаф за трайни храни да е верен съюзник на всеки, който обича да готви у дома, за веганите и вегетарианците той може да е даже повече от благодат свише. Повечето веган ястия разчитат за баланса си или на зърнени храни или на бобови, а те живеят именно в килера.
Разбира се, има и изключения: вечерята може да е с карфиол в главната роля, а обядът да е голяма зеленчукова салата, но един от добрите съвети към растителноядните е да включват като главен продукт добър източник на протеини или въглехидрати.
Освен балансирана хрантелна стойност те дават на ястията приятна текстура и полезен обем. Подправките са също толкова важни, защото те определят атрактивните черти на веган ястията и в голяма степен и тяхното разнообразие.
Зърнените храни и варивата най-лесно се съхраняват в плътно затворени буркани на тъмно и прохладно. Но ако киноата и лещата рядко се задържат повече от седмица при вас, определете им по-видимо място. Това ще ви помогне във всекидневния мъчителен избор на обяд и вечеря.