VOGUE ни каза: Как да си направим собствена астрологична натална карта

Човечеството използва астрологията от хилядолетия като начин за разказване и записване на времето. Старият и Новият завет на Библията, както и Коранът, споменават лунните фази за отбелязване на определени месеци и дати в годината – практика, използвана и от древните китайци, маите и южноазиатските цивилизации.

Астрологичната рождена карта е повече от инструмент за тестване на вашата съвместимост с настоящ партньор (или минал, ако все още копнеете за бившия си). 

Междувременно това, което може би е най-старият чертеж на рождена карта, беше намерено в пещера в Хърватия, датиращо от преди повече от 2000 години, което предполага ранен интерес към използването на астрологията като инструмент за отключване на знания за индивида. В съвременните времена ние използваме рождените карти като начин за придобиване на по-дълбоко разбиране за себе си, връзката ни с другите и нашето място в света.

жена астро
Снимка: iStock

Какво е астрологична рождена карта?
Астрологична рождена карта картографира планетарното подравняване в точния момент, когато сте родени и, както астрологът Софи Уон казва на Vogue, тя се превръща в „карта и история“ на живота ви и определя „същността на вашето същество“.

Има 12 знака на зодиака - Овен, Телец, Близнаци, Рак, Лъв, Дева, Везни, Скорпион, Стрелец, Козирог, Водолей и Риби - и 12 къщи в диаграма (1-ви дом, 2-ри дом и т.н.) .

Всеки зодиакален знак има различно настроение и всеки дом представлява различен аспект и област от нашия живот (образование, семейство, любов, здраве, работа). Освен слънцето и луната, има 10 планети, които астролозите вземат предвид, за да разберат психиката на човек: Меркурий, Венера, Юпитер, Марс, Сатурн, Уран, Нептун, Плутон, Северен възел и Южен възел (повече за тях по-късно).

Като картографирате коя планета и зодиакален знак в кой астрологичен дом са били по времето, когато сте родени, можете да получите по-добра представа за това кой сте.

„Ти си главният герой“, казва Уон. „Планетите показват „какво:“ вашите основни компоненти; знаците изясняват „как“: качеството, вкуса и индивидуалността; домовете уточняват „където:“ зоните на влияние; и възлите на луната дават представа за „защо:“ вашата екзистенциална цел.“

Как намирате вашата рождена карта?
В днешно време е доста лесно да получите своя (или нечия) безплатна рождена карта. Всичко, което трябва да знаете е датата, точния час и мястото на раждане. Има уебсайтове като Astrology.com, които могат да ви дадат вашата диаграма безплатно, когато въведете цялата тази информация. Можете също да изтеглите приложения като Co-star, Reha или Sanctuary, които не само ще ви дадат вашата рождена карта, но и ще обяснят всеки компонент.

жена астро
Снимка: iStock

Как се чете рождена карта?
За начинаещи може да е непосилно да се опитате да отидете отвъд простото познаване на вашия слънчев или лунен знак във вашия хороскоп. Всички символи и числа, събрани заедно в диаграма, могат да бъдат много за възприемане. Преди да се потопите в значението на всеки символ, планета, знак и т.н., ще искате да знаете как да го разчетете правилно. Уон препоръчва да започнете с планетите във вашата карта и да разберете какво представлява всяка от тях, техните зодиакални знаци и какво разкрива за вас.

„Мислете за това като за четене на книга“, казва тя. „Вие сте централния герой, планетите въплъщават различни аспекти или „характери“ в живота ви и всяка планета се намира в определена къща, обозначавайки различни области на живот.“

Може да нямате всички планети в картата си (повече за това по-късно) и това е добре. Просто преминете през всички присъстващи. След като преминете през всяка планета, върнете се в началото на картата, където виждате 1-ви дом. Всяка къща ще бъде определена от знак с определени характеристики, които ще начертаят живота ви. Тя излага тези въпроси, за да ви помогне, докато четете диаграмата си:

Стъпка 1: Погледнете всяка планета в картата си. Какво представлява всяка планета?

Стъпка 2: В кой знак е планетата?

Стъпка 3: В кой дом е планетата?

Стъпка 4: Върнете се в първата къща. Какъв знак определя първата къща?

Стъпка 5: Преминете през всяка къща. Какъв знак определя всяка къща?

Да приемем например, че сте родени на 1 август 1995 г. в 9:20 сутринта в Лондон. Първото нещо, което трябва да направите, е да хвърлите диаграмата, което можете да направите тук. Ще трябва да знаете вашия час и дата на раждане и местоположение. След като имате това, можете да интерпретирате информацията.

Както можете да видите, рождената карта е начертана под формата на колело. Ще започнем обратно на часовниковата стрелка, където буквите "AC" са за асцендента - началната точка на диаграмата.

Тук асцендентът/1-ви дом се управлява от Дева, чийто естествен планетарен управител е Меркурий. Това означава аналитична и търпелива личност. Планетата на действие Марс също е в 1-ви дом във Везни. Тази енергия създава енергизирана и активна атмосфера.

2-ри дом се управлява от Везни, което означава, че финансовите въпроси се разглеждат внимателно и финансовата печалба се случва чрез партньорства.

3-ти дом се управлява от Скорпион, което означава нужда от истина във всяка комуникация. Тази енергия се усеща допълнително чрез присъствието на Плутон в Скорпион в 3-ти дом. Юпитер пребивава в 3-ти дом с градус в Стрелец, което показва желанието да се говори много със стимула да се намери разбиране за себе си чрез задълбочено обсъждане на въпросите.

Продължете около колелото, като използвате насоките на къщата по-горе, и ето ви вашата рождена карта.

Кои са важните планети в астрологията?
Всяка планета представлява различна част от нашата психика и ни помага да създаваме и създаваме кои сме. Те ни показват начина, по който действаме и реагираме на ситуации и хора, както и страстите и стремежа, които имаме, за да сбъднем мечтите си.

„Те представляват градивните елементи на това кои сме ние“, казва Уон. „Астрологията се свежда до теорията, че ние сме вселената и че вселената сме ние. И така, енергията на планетите е същата енергия, която съществува в нас.”

Може да имате една, няколко или нито една планета в къща (всички те са доста често срещани). Мислете за планетите като за подправка на къщите – те добавят вкус. Всяка планета е „естествен владетел“ на знак. Това означава, че те имат зодиакален знак, в който наистина обичат да бъдат. Планетата може да живее в най-истинската си и чиста форма в знака, който управлява.

жена астро
Снимка: iStock

Слънцето
Просто казано, слънцето е нечие его, решителност и воля. Слънцето обикаля всички знаци на зодиака за една календарна година.

Луната
Луната сменя знаците на всеки два дни и половина. Той представлява частта от нас самите, която не можем да изразим – нашите емоции, спомени и чувство за сигурност. Това също така показва как се подхранваме. Луната може да ви помогне да намерите прост, релаксиращ начин за декомпресия. Използвайте разположението му във вашата карта, за да разберете как да прегърнете лунните фази и да намалите стреса, като хармонизирате с нейните ритми.

Меркурий
Меркурий е планетата на комуникацията, пътуванията и новините. Това е начинът, по който изразяваме нашите възгледи пред другите. В лош ден Меркурий може също да представлява клюки и слухове, които не са 100 процента верни.

Венера
Венера е планетата на любовта, обичта, чувствеността, романтиката и парите. Позволява ни да разберем как обичаме и се грижим за другите, за какви луксове обичаме да харчим трудно спечелените си пари и какво разпалва нашите вътрешни емоционални страсти. Ако търсите начини да подправите режима си за красота, погледнете знака на Венера и разположението на къщата. Ще ви покаже как да се грижите по-добре за кожата си и как да развиете външния си вид с грим.

Юпитер
Тази експанзивна и щастлива планета ни показва как да развиваме умовете си. Той също така представлява духовна еволюция, пътуване и по-висши вярвания. Ние гледаме към тази планета, за да ни помогне да намерим интелигентен отговор на емоционалните проблеми.

Марс
Тази планета с гореща кръв обича да предприема действия, да спори и да се бие. Обратната страна на тази енергия е, че Марс се възбужда от драма и хаос - дори иска повече конфронтация, за да задоволи сексуалните си желания.

Сатурн
Кармичната планета Сатурн говори за ангажираност, стабилност, социален ред и ограниченията или ограниченията, поставени върху нас. Освен това може да бъде малко пестелив и неспособен да даде повече, отколкото получава, когато става въпрос за любов и пари.

Уран
Ако искаме да обсъдим лични или обществени революции и промени, тогава поглеждаме към непокорния Уран, който протестира и ни събужда за несправедливостите на глобално ниво.

Нептун
Илюзорният Нептун може да създаде объркване, но ако сме наясно с нашите вродени мечти, тогава това ще ни позволи да видим и използваме артистичността и творческите си чувства. Емоциите са дълбоки в тази планета, тъй като тя служи като поезия за душата.

Плутон
Промяната е хубаво нещо, но страхът може да ни попречи да израснем и да постигнем целите си. Плутон ни разтърсва и ни кара да се трансформираме, дори и да сме съпротивителни.

Северен възел или Истински възел
Северният възел или Истинският възел представлява нашето най-истинско призвание. Показва ни какво искаме да постигнем, което може да ни накара да се почувстваме малко неудобно, защото това е ново пътуване за нашата душа.

Южен възел
Ето кои бяхме и какво искахме в миналите си животи. Това е, от което се отказваме в този живот, за да станем най-добрите версии на себе си.

Изгряващ/Асцендент
Уон казва, че това е винаги мястото, откъдето започвате картата на живота си. „Асцендентът ще бъде небесният елемент, който определя основната основа на това кой сте вие, вашата личност, вашата перспектива за това как виждате вашата реалност и как другите могат да ви видят“, казва тя. „Според мен асцендентът е най-важният елемент в рождената карта, защото е ключът към дефинирането на всички домове.“

Кои са 12-те знака на зодиака?
Има 12 зодиакални знака, базирани на 12-те съзвездия в небето. Всеки знак представлява периода, в който слънцето огрява съзвездието със своята светлина. Те изобразяват егото на индивида, роден през този период от време.

Как да флиртуваме правилно според астрологията

Овен
Овенът е кардинален огнен знак и първи знак на зодиака. Арианците са известни със своето импулсивно и смело поведение.

Телец
Телецът е неподвижен земен знак, известен със своята чувствена, артистична страна и с това, че е упорит. Уон добавя, че Телецът е всичко за стабилност - както материална, така и емоционална. „Той е надежден и упорит, но може да бъде упорит и супер бавен“, казва тя.

Близнаци
Близнаци е въздушен знак-чудо, известен със своята дуалистична природа и интелект. Уон казва, че е интелигентен, приказлив, но може да бъде супер непостоянен и неспокоен. Известно е, че е двустранно, но това е повече за изключителна полярност. „Мислете за ин и ян енергията“, казва тя.

Рак
Ракът е кардинален воден знак, който е емоционално чувствителен.

Лъв
Лъвът е огнен знак, известен със своята театралност, щедрост и лоялност. „Лъвовете са магнетични, водещи и толкова големи; Енергия крал/кралица“, казва Уон. „Това е супер забавно и динамично, но може да бъде малко арогантно и екстравагантно.“

Дева
Девата е земен и променлив знак, известен със своята аналитична природа. „Малкият перфекционист“, казва тя. „Той е отдаден, трудолюбив, ориентиран към детайлите, но може да бъде студен.“

Везни
Везните са въздушен и кардинален знак, който намира баланс, хармония и мир в закона и отношенията.

Скорпион
Скорпионът е воден и неподвижен знак, който е трансформиращ и страстен. „Всичко за извеждането на дълбочината на следващото ниво“, казва Уон. „Това е доста страстно и мистериозно, но също така може да бъде безмилостно и потайно.“

Стрелец
Стрелецът е огнен и променлив знак, известен със своята позитивност и философски чувства.

Козирог
Козирогът е земен и кардинален знак, който е рефлексивен, дисциплиниран и трудолюбив.

Водолей
Водолей е въздушен и неподвижен знак, известен със своя прогресивен ум и хуманитарна страна. Уон казва, че е нетрадиционен, независим и отворен, но може да бъде и малко самотник.

Риби
Риби е воден и променлив знак, който е интуитивен, креативен и сантиментален.

Звездите, които вярват сляпо в астрологията

Какви са 12-те дома в рождената карта?
Рождената карта има 12 различни секции, наречени „домове“. Всеки дом представлява различна област от живота. Всички те имат естествен знак и планетарен управител, който издига дома.

1-ви дом (известен също като асцендент или AC)
Първият дом в астрологичната карта представлява вас. Показва как се държите и какво първо забелязват хората във вас. Ако имате някакви планети във вашия 1-ви дом, те ще имат значително влияние върху цялостната ви личност, енергия и настроение.

2-ри дом
2-ри дом представлява лични финанси и богатство. Показва колко пари можете да спечелите, вашето вродено желание да придобиете материализъм или търсене на вашата увереност и самооценка.

3-ти дом
Трети дом е мястото, където ще търсите, за да видите как общувате с другите и вашето образование. Той също така описва типа връзка, която имате с вашите братя и сестри и съквартиранти.

4-ти дом
Какви са вашите ценности и семейство? Погледнете към 4-ти дом, за да разберете каква е вашата лична основа - също как обичате и се грижите за вашето потомство и домашния живот.

5-ти дом
Това е Домът на удоволствието, игривостта, креативността и небрежните срещи. Това е мястото, където можете да погледнете в кого, какво, кога и как се влюбвате в някого – и на какви срещи обичате да ходите.

6-ти дом
6-ти дом представлява здраве, ежедневие и грижа за себе си. Ако търсите извинение за спа ден, тогава можете да потърсите кога да планирате такъв за максимални резултати.

7-ми дом
Кого и как обичате се определя, като проверите тази област от рождената карта. Надниквайки в седми дом, можете да намерите идеалния човек, с когото искате да се обвържете и да инвестирате в дългосрочен план.

8-ми дом
Личната трансформация е показана тук. Можете да видите как ще се развивате с течение на времето. Погледнете тук, за да видите връзката си със задължения по кредитни карти, заеми за колеж и повишения на заплатите.

9-ти дом
Висшето образование, пътуванията, философията и приключенията се намират в 9-ти дом. Като погледнете тук, можете да разберете какво обичате да учите и как да преследвате личната си идеология.

10-ти дом
Това е домът на публичния имидж - какво споделяте и давате на другите и как искате да бъдете възприемани от света. Той също така представлява вашето професионално призвание и статус.

11-ти дом
Тази къща определя видовете приятелства, групи, общности и асоциации, които правите. По-важното е членовете на вашия екипаж, които ви пазят гърба и се борят за същите каузи.

12-ти дом
Погледнете тук, за да разберете какви видения и мечти държите скъпи в сърцето си. Тази част от вашата диаграма ви учи, че като изчистите мислите си и се облегнете на интуицията си, можете да намерите отговори на всичките си затруднения и борби.

Не се обезсърчавайте, ако това все още е много за разбиране. Уон казва, че четенето на вашата натална карта е процес стъпка по стъпка. Ключът е да синтезирате тези компоненти, за да изградите разказа на живота си. „Разглеждането на рождената карта като буквална книга, първоначално обвита в древна символика, я прави по-лесна за декодиране и четене“, казва тя. И както при всички неща, просто се доверете на Вселената. Пази ти гърба.

Прочетете още: 

VOGUE ни каза: Как да си направим собствена астрологична натална карта

Астро

Астрология

VOGUE ни каза: Как да си направим собствена астрологична натална карта

Човечеството използва астрологията от хилядолетия като начин за разказване и записване на времето...

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти