Анасонът ни е познат предимно като подправка със специфичен вкус. Представлява едногодишно тревисто растение, което успешно се култивира у нас, а в диво състояние се среща в по-топлите региони. На големи пространства расте в Азия, цяла Европа, Индия, Чили, Япония и др. Българското и народното име на растението e обикновен (прост) анасон или резиян.
От древни времена анасонът се използва като подправка и средство за лечение в традиционната медицина. Има доказателства, че анасонът е бил използван в Египет през 1500 г. пр.Хр. Римляните са приготвяли подправени с анасон кейкове след употреба на тежки ястия и това се разпространява по цяла Европа от римските легиони.
Дори в Библията се споменава плащането на десятък с анасон. През 1305 г. анасонът е изброен от крал Едуард I като облагаемо лекарство и търговците, пристигащи в Лондон, плащали данък, отиващ за ремонта на лондонския мост. Плодчетата на анасона са известни като Fructus Anisi.
По своята същност анасонът е едногодишно растение с 30–60 см високо стъбло. Цветовете са бели, а плодовете са 3–5 мм дълги, яйцевидни до яйцевидно продълговати. Анасонът цъфти между юни–юли. Използват се плодовете, които се събират, преди да узреят. След събирането се оставят да узреят. Плодовете са ароматни, със сладникав вкус, пише "Gotvach.bg".
Има разлика между 2 вида анасон – обикновен анасон (Pimpinella anisum L.) и звездовиден анасон (Illicium verum).
Състав на анасона
Анасонът е растение от семейството на кимиона и копъра. Семената на билката са особено богати на етерични масла и мазнини. Плодовете съдържат полизахариди, протеини, 8–28% тлъсто масло, белтъчини, захари, слузни вещества, около 10% минерални соли и други. В анасоновите плодчета откриваме мазнини – 10-30%, витамин С и Р и значително количество микроелементи.
Маслото от анасоновите плодчета трябва да се държи на тъмно и хладно място в добре затворени съдове до 2 години. Под действието на въздуха и слънчевите лъчи и при нагряване то постепенно добива тъмен цвят и неприятен вкус.
Избор и съхранение на анасон
На пазара може да откриете както цели, така и смлени семена от анасон. Може да запазите аромата на подправката до една година, ако я съхранявате в херметически затворен буркан, поставен в сухо, тъмно и хладно място.
Анасон в кулинарията
Уникалният аромат и вкус на анасона предполагат специфичната му употреба в кулинарията. Често листата му се използват за подправяне на салати, а семената - в сладкарството за поръсване на питки, хляб и други. Етеричното масло се употребява предимно за приготвяне на напитки, предимно ликьори. Плодовете се употребяват и за ароматизиране на чай от билки.
Анасонът е силна кухненска подправка и се използват обикновено 1-2 г плодове за 10 порции. Често с анасон се овкусяват сосове, ястия от месо, дребни сладки или се използва за посипване на хляб и други печива, за приготвяне на напитки (анасонова ракия). Плодовете служат и за подправки при приготвянето на стерилизирани пресни краставички. Добре се комбинират с карамфил, индийско орехче, джинджифил.
Важно е да знаете, че семената на анасон бързо губят аромата си, затова купувайте цели семена, а не смлени. Съхранявайте ги в херметически затворен съд, в тъмно помещение или шкафове. В краен случай прибирайте анасоновите семена в хартиени пликове.
Ползи от анасона
Доста здравословни ползи могат да се извлекат от употребата на анасон. С времето той се е доказал със своето очистително, пикочогонно, отхрачващо и успокояващо действие. Има способността да премахва спазмите на червата. Действа противовъзпалително, като намалява газовете в червата. Смята се, че разрушава камъните в бъбреците и пикочния мехур, подобрява функцията на млечните жлези и увеличаването на кърмата при кърмещи жени.
Анасонът успешно се прилага при лечение на бронхити, простуда, пресипнал глас, стомашночревни колики, образуване на газове, бъбречнокаменна болест, високо кръвно налягане, хълцане, нередовна менструация.
Добре е да се знае, че освен благотворното влияние върху гласа, чаят от анасон спомага за отделянето на бронхиални секрети и отпушва носа. Отвара от растението се прилага ефективно като помощно средство при лечение на ангина, ларингит, фарингит, хроничен бронхит, бронхиална астма.
Билката има и болкоуспокояващо действие. Етеричното масло от анасон има и добър ефект при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, засилва кръвооросяването на кожата. Капнато върху хартия, етеричното анасоново масло прогонва насекомите.
Отвара от анасон за спаднал глас
Още от векове народните лечители препоръчвали отвара от анасон за спаднал глас. За целта 1/2 ч.ч. семена от анасон трябва да се залеят с 500 мл вода. Билковата отвара трябва да се остави да поври около 15 минути. След това течността се прецежда, семената се изхвърлят, а в чая се добавя 1/4 ч.ч. мед и се разбърква до стопяването му. Чаят се сваля от котлона и се прибавя една лъжица коняк или водка. Отварата от анасон се приема по 1 с.л. на всеки половин час. До вечерта гласът ви ще се възстанови.
Вреди от анасона
При деца анасонът трябва да се прилага много внимателно по указание на специалист. Внимателни към анасона трябва да са хората с установена алергия към билката или към етеричното масло от анасон.