Колкото и да се стараем да се храним здравословно, се въртим в един кръг от познати и достъпни хранителни продукти. И защо не, ако се чувстваме жизнени и щастливи?
Но организмът ни се нуждае от разнообразие, от нещо ново и пълноценно.
Днес категорично е доказано, че в основата на здравословното хранене стоят растителните храни. А някои от тях са напълно равностойни на животинските по състав на белтъчини и са прекрасна тяхна алтернатива.
Почетно място в тази група заема соята. Незаслужено пренебрегвана у нас, но основна храна на милиони по света.
Изсушените соеви зърна съдържат почти 40% протеини, включително всички, необходими на организма незаменими аминокиселини, което ги прави равностоен заместител на месото и млякото.
Мазнините в соята са предимно ненаситени и са наистина полезни за организма.
Въглехидратите са предимно комплексни форми като нишесте и растителни влакнини, изключително важни за работата на храносмилателната система.
Соята се използва като брашно, сирене (тофу), соево олио, соева кайма, в колбаси, пасирана и т.н. но най-лесно и удобно е приемът на соево мляко. Разбира се, става въпрос за качественото соево мляко от проверен производител, който гарантира произхода на суровината (без ГМО) и начина на производство. Вече може да се намери на много места и у нас –в био магазините, в големите супермаркети, по аптеките. То се предлага натурално или с вкус на ванилия, шоколад и др.
В сравнение с обезмасленото краве мляко, соевата напитка съдържа същото количество протеини и калций, но е с по-ниско съдържание на захари (2,5% - за соевата напитка; 4,7% за кравето мляко) и наситени мазнини (0,3% - за соевата напитка; 1% за кравето мляко).
Какви са другите качества на соевото мляко?
Не съдържа лактоза (млечна захар). Някои хора се раждат с дефицит на ензима, който разгражда лактозата (лактоза), други с възрастта си губят способността да разграждат млечната захар и консумацията на мляко предизвиква подуване на корема, разстройство, болки.
Полезно при хора със сърдечно-съдови заболявания, които обикновено имат висок холестерол. Соевите зърна съдържат малки количества наситени мазнини и са богати на полезни ненаситени мазнини. Замяната на наситените с ненаситени мазнини в хранителния режим благоприятства поддържането на нивото на холестерола в норма. Ниското съдържание на натрий пък помага за нормализиране на кръвното налягане.
Разнообразната балансирана диета и здравословен начин на живот са ключът към доброто здраве.