Ако си нямате риболовец у дома, който от време на време да ви носи прясна риба, ще ви се наложи сами да си я пазарувате.
За съжаление у нас все още няма такива рибни пазари като в Гърция, Испания или Турция например, но в големите супермаркети вече се предлага прясна риба, а и тук-таме малките магазини придобиват все по-приличен вид и предлагат добра стока.
Въпреки всичко има няколко неща, които трябва да съблюдавате, за да сте сигурни, че водните обитатели не са с изтекъл срок на годност:
*бистри очи
*яркочервени и здрави хриле
*еластичност на месото (след като натиснете с пръст, то бързо възвръща първоначалната си форма)
*ненакърнена слуз (при сладководните).
*аромат - прясната риба не мирише на риба; може да мирише на море, но никога на риба.
Разбира се, не всеки ще се престраши да обработва прясна сурова риба. Особено чистенето не е много приятно занимание.
По възможност накарайте продавача в рибарския магазин да отреже филе от цяла риба във ваше присъствие.
Купувайте предварително разфасовани филета, само ако са изложени върху лед, а не опаковани в найлон, в който може да се образуват неприятна миризма и много бактерии.
Филетата трябва да изглеждат сочни и да са отпуснати, а не накъдрени по ръбовете.
И тук обаче трябва да внимавате.
Недобросъвестни търговци често се опитват да измамят клиентите и им пробутват филе от толстолоб, обявявайки го за филе от бяла риба например, разчитайки на непознаването на рибите от страна на купувачите.
Е, с наша помощ вас точно няма да ви минат!
Прясната риба и морските дарове трябва да се консумират в най-кратки срокове – в идеалния случай още в деня на покупката. Прясно уловената и изчистена риба може да се замрази за 2 до 3 месеца, ако е добре опакована в два слоя фолио за фризери.
Никога не замразявайте повторно риба, след като веднъж сте я размразили.